Deel dit artikel
-

Facebook verboden in Rusland, Microsoft, Samsung en Booking staken verkoop

Facebook en Twitter zijn nu officieel geblokkeerd in Rusland. De twee platforms waren afgelopen dagen al beperkt bereikbaar.

Toezichthouder Roskomnadzor wijst op de blokkade van de accounts van Russische staatsmedia die Facebook-moederbedrijf Meta heeft ingevoerd. Daarmee zou Facebook de Russische wet op de vrije stroom van informatie geschonden hebben, een opmerkelijk standpunt aangezien Rusland alle eigen media heeft gemuilkorfd met repressieve maatregelen.

Iedereen die volgens de definitie van de wet ‘liegt en verklaringen aflegt die de strijdkrachten in diskrediet brengen’ zal worden vervolgd. Gisteren werden de populaire tv-zender Dozjd en radiozender Echo van Moskou geblokkeerd. Een hele reeks aan mediabedrijven is al opgenomen op de lijst van ‘buitenlandse agenten’, die regelmatig worden onderzocht en onder streng financieel toezicht staan.

Samsung staakt voorlopig de levering van producten aan Rusland vanwege de geopolitieke ontwikkelingen. Daarbij gaat het niet alleen om consumentenelektronica, maar ook om chiptechnologie.

Microsoft kondigde eveneens een reeks van sancties tegen Rusland aan. Apps voor staatgesponsorde media zoals Russia Today (RT) en Sputnik worden uit de Microsoft Store geweerd.

Het bedrijf zal niet langer Xbox-consoles en licenties voor Windows, Microsoft 365 of Azure verkopen aan nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen nog wel op ondersteuning rekenen.

Topman Brad Smith schrijft: ‘Net als de rest van de wereld zijn we geschokt, boos en bedroefd door de beelden en het nieuws van de oorlog in Oekraïne en veroordelen we deze ongerechtvaardigde, onuitgelokte en onwettige invasie door Rusland.’

Ook Booking.com staakt alle activiteiten in Rusland. De website is in Rusland niet meer te gebruiken, en ook niet in het buurland Belarus. Het bedrijf zegt zeer bezorgd te zijn over de ‘vernietigende oorlog in Oekraïne’.

LVMH, het concern achter de luxe merken Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, sluit vanwege de oorlog alle 124 filialen die het Franse modehuis in Rusland heeft.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Maarten Bennis

“… deze ongerechtvaardigde, onuitgelokte en onwettige invasie door Rusland..” Mensen denk na!

Onwettig? Een land dat keer op keer gewaarschuwd heeft dat het zich existentiëel bedreigd voelt door het Westen en de oostelijke uitbreiding van de NAVO, heeft volgens internationaal recht, het recht zich te verdedigen.

Onuitgelokt? Je kan een grootmacht al sinds 2014 treiteren en vernederen, maar dan moet je niet raar opkijken als deze een keer uithaalt.

Onrechtvaardig? Een kind dat op school langdurig gepest en getreiterd wordt en uiteindelijk de pester het ziekenhuis in slaat, is dat onrechtvaardig? Of moet ie juist gestraft worden omdat de pester geen blaam treft?

Deze oorlog had heel makkelijk door het Westen voorkomen kunnen worden, maar nee het Westen kiest ervoor een strategisch totaal onbelangrijk land te misbruiken om Rusland uit de tent te lokken. Niet alleen dreigt nu een Wereldoorlog, vallen onschuldige burgers, Rusland wordt ook nog eens in de armen van China gedreven!

Oliedom en bovendien levensgevaarlijk, met name voor Europa.

Ivo

Wat een domme reactie hierboven en veranderd helemaal niets aan de situatie met Ukraine.

ddd

Maarten Bennis wordt niet gehinderd door enige kennis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond