Deel dit artikel
-

Middenbedrijf innovatiever dan het kleinbedrijf

Eén op de vijf ondernemers vindt zijn onderneming (zeer) innovatief, waarbij middelgrote bedrijven (meer dan 50 werknemers) zichzelf innovatiever vinden dan het kleinbedrijf (minder dan 50 werknemers). Dat blijkt uit de ING OndernemersIndex.

De mate van innovatie hangt mede samen met leeftijd. Jonge ondernemers (jonger dan 35 jaar) vinden hun bedrijf vaak innovatiever dan ondernemers ouder dan 35 jaar. De belangrijkste redenen voor ondernemers om te innoveren, zijn het realiseren van een hogere omzet en/of winst en het onderscheiden van de concurrent. De grootste knelpunten bij innovatie zijn een gebrek aan tijd, de hoge kosten die met innovatie gepaard gaan en het maken van de commerciële vertaalslag van een innovatie.

De meeste bedrijven komen tot innovatie door kennisuitwisseling binnen het eigen netwerk, samenwerking met andere bedrijven, en door investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Bijna de helft van de middelgrote bedrijven investeert in onderzoek en ontwikkeling, tegenover een kwart van het kleinbedrijf. Ook werken middelgrote bedrijven op het gebied van innovatie vaker samen met kennisinstellingen, zoals hogescholen en universiteiten, dan het kleinbedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond