Deel dit artikel
-

MijnAlbum neemt het op tegen Bit.ly en TinyURL

Het Nederlandse technologiebedrijf MijnAlbum.nl opent onder de naam 01.nl een URL-verkorter.

In het Engelse taalgebied zijn ze behoorlijk hip, de zogeheten URL Shortening Services. Diensten als Bit.ly en TinyULR korten lange hyperlinks in tot extreem korte linkjes. Die zijn eenvoudig te delen via Twitter en andere omgeving waar lange of gebroken links niet wenselijk zijn.

In Nederland is Hyv.es een bekende linkverkorter waarmee Hyves zijn gebruikers bedient, maar waarmee het bedrijf ook zicht krijgt op het klikgedrag vanaf de profielensite naar buiten toe. Eind vorige week stak een nieuwe Nederlandse linkkrimper de kop op.

De mensen achter fotosite MijnAlbum.nl brengen onder de naam 01.nl ook een krimpdienst uit. Het is de bedoeling dat Nederlandse internetters daarmee links, maar ook foto’s en bestanden naar elkaar gaan versturen.

“01 kan als overkoepelende dienst een eigen merk worden”, zegt marketingdirecteur Andries Nolles van het bedrijf uit Heerenveen. De nieuwe site hangt namelijk als een paraplu boven twee andere diensten van MijnAlbum. Ten eerste boven de fotosite en daarnaast boven MijnBestand.nl, een dienst om grote bestanden via het web met derden te delen.

De linkkrimper maakt via MijnAlbum.nl een vliegende start. Alle 198 miljoen foto’s op ‘de Nederlandse Flickr’ hebben inmiddels een verkort adres gekregen. De maandelijks 1,2 miljoen unieke bezoekers aan de fotosite zullen het nieuwe merk als en virus over het web helpen verspreiden.

Nolles zegt dat er een API is waarmee derde instanties de diensten van MijnAlbum in hun eigen omgeving kunnen verwerken. Dat wordt mogelijk een betaaldienst. “Bedrijven kunnen zo een soort mediakit maken waarmee ze binnen de eigen organisatie en naar buiten links kunnen inkorten, bestanden aanbieden en delen en foto’s hun doen hosten”. MijnAlbum.nl is ook onder white label beschikbaar.

De linkkrimper van 01.nl wordt binnenkort uitgebreid met opties tot personalisatie. Naar buitenlands voorbeeld kunnen gebruikers dan inloggen om hun links te beheren en statistieken te bekijken. Die optie komt ook beschikbaar voor de nu 80.000 gebruikers van MijnBestand.nl, aldus de marketingdirecteur.

Het bedrijf Watchmouse stelt dat bedrijven goed moeten nadenken bij welke linkkrimper te gebruiken. Jonge startende bedrijven bieden niet de continuïteit die wenselijk is voor URL shorteners. Dat is wenselijk omdat die linkverkorters een directe invloed op de positie van de gelinkte pagina in Google hebben.

Foto: andrec (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Bas Groot

ik vraag me altijd af waarmee url verkorter diensten overeind blijven. Op zich heb je niet meer nodig dan een batterij servers en een simpele database applicatie, kost toch al gauw een paar duuznd per maand en daar moet toch wat tegenover staan. Maar nu heb ik het licht gezien: statistieken! URL verkorterdiensten zijn informatiehandelaren. Eigenlijk nooit nagedacht wat dat betekent voor de Cookiewetgeving…

Erwin Boogert - Emerce

Zet achter iedere Bit.ly-link voor de aardigheid eens een +-teken en je krijgt direct statistieken bij de verkorte link te zien.

Laurent

Het kan eenvoudiger door een plug in (bit.ly) te installeren in de browser van Firefox of Chrome. Zodra op een website een bit.ly adres verschijnt is het voldoende om de muiscursor erboven te plaatsen en zo toegang te krijgen tot de statistieken. Soms erg verrassend!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond