Deel dit artikel
-

‘Miljoenenboete voor TikTok is goed nieuws voor massaschadezaak’

De boete van 345 miljoen die de Ierse privacy toezichthouder (DPC) aan TikTok heeft opgelegd, is goed nieuws voor consumenten. Dat vinden de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy. De Stichting voert, gesteund door de Consumentenbond, een massaschadezaak tegen TikTok. Het bedrijf schendt de privacy van ruim 1,5 miljoen Nederlandse kinderen.

De DPC maakte 15 september 2023 bekend dat het TikTok beboet. Onder andere voor het standaard openbaar zetten van profielen van kinderen. Daardoor konden ook video’s van kinderen door iedereen worden bekeken. TikTok informeerde kinderen onvoldoende hierover.

Ook wordt TikTok verweten de instellingen op een bepaalde manier te hebben ingericht. Bij het aanmaken van een profiel en het plaatsen van video’s werden kinderen ertoe aangezet om voor privacy-onvriendelijke instellingen te kiezen. Profielinstellingen voor kinderen waren standaard openbaar. Dat was bij uitstek risicovol voor kinderen jonger dan 13 jaar die toegang kregen tot TikTok.

Daarnaast is TikTok beboet voor de functie van ‘family pairing’. Daarmee kunnen ouders/verzorgers meekijken met hun kinderen. Maar TikTok controleerde onvoldoende of het daadwerkelijk om de ouders/verzorgers ging.

Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen in een procedure dat TikTok onmiddellijk stopt met de privacyschendingen. Daarnaast moet het platform gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. Die is nu mede vastgesteld door de DPC.

Consumenten kunnen hun kinderen nog steeds aanmelden voor de TikTok-claim. Dat geldt voor ouders/verzorgers van kinderen in Nederland die TikTok of musical.ly (de voorloper van TikTok) hebben gebruikt sinds 25 mei 2018.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond