Deel dit artikel
-

Minder aangiften voor internetoplichting, meer malafide webwinkels

Er kwamen vorig jaar circa achtduizend minder aangiften binnen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. De gemiddelde schade bedroeg nog altijd zo’n 197,32 euro per gedupeerde klant.

Gemiddeld ontving de politie 105 aangiften van internetoplichting per dag. Ruim 5.400 keer werd een aangifte ingetrokken, bijvoorbeeld omdat de goederen met vertraging alsnog bij de koper terechtkwamen.

Het LMIO deed in totaal 416 onderzoeken. In de meeste gevallen ging het om omvangrijke oplichtingszaken met tientallen tot soms honderden aangiften.

De politie constateerde in 2017 wel een toename van het aantal malafide webwinkels. Bijvoorbeeld volledig valse websites die korte tijd actief zijn en zoveel mogelijk geld willen binnenhalen. De politie heeft in 2017 in 438 gevallen een interventie gepleegd ten aanzien van malafide websites tegen slechts 35 het jaar daarvoor.

De politie verwacht dit jaar veel van kopersbescherming. Daarbij wordt een betaling niet direct overgemaakt naar de verkoper maar tijdelijk bijgeschreven op een andere rekening.

De Belgische toezichthouder die belast is met onder andere de controle op economische regels en fraude, heeft in 2017 juist bijna de helft meer meldingen van internetfraude ontvangen in vergelijking met 2016.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond