Deel dit artikel
-

Slimme thermostaat dempt energieverbruik

Huishoudens met een slimme meter of slimme thermostaat, al dan niet in combinatie met apps, verbruiken gemiddeld 15 procent minder elektriciteit dan andere groepen. Die conclusie trekt netbeheerder Enexis uit onderzoek onder negenhonderd eigen klanten.

De klanten kijken bijna zij dagelijks op een slimme thermometer, terwijl slimme stekkers (die het gebruik per bron aangeven) gemiddeld maandelijks worden geraadpleegd. Een slimme thermostaat is een real time display dat inzicht geeft in het totale verbruik van gas en elektriciteit.

Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers van de slimme thermostaat op jaarbasis 55 euro verwachten te besparen, terwijl deelnemers met alleen een slimme meter 22 euro verwachten te besparen.

Enexis is in 2010 met een project ‘slim besparen op energie’ gestart. Daarmee wil de netbeheerder onderzoeken of de slimme meter kan helpen bij het realiseren van energiebesparing bij consumenten.

Het project maakt onderdeel uit van het onderzoek ‘Monitoring Energiebesparing Slimme Meter’ van Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De uitgebreide resultaten van het project worden later dit jaar gepubliceerd.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ike Breed

Klinkt als een mooi resultaat. Vraag me alleen af hoe er gecorrigeerd is voor het type huis. Volgens mij worden slimme meters vooral ingebouwd in nieuwe woningen. Dit zijn dus de woningen die sowieso beter geïsoleerd zijn en waar dus minder energie verbruikt wordt. Is dit meegenomen?

Steef

Klinkt leuk maar het hangt inderdaad van typ woning af. Verder moet je alsvaste klant gewoon ven ongeveer 140 euro betalen voor de meter (en soms ook aansluitkosten betalen). Je bent dus als snel 3/4 jaar verder voordat je pas gaat profiteren.

Dickrakhorst

Slimme meter kan geweldig helpen om inzicht te krijgen in gebruik energie en de kosten zijn zeer snel terug verdiend Was gisteren in Econexishuis in Zwolle en heb heel veel opgestoken
Gek eigenlijk dat mensen eerder hun buurman geloven dan bv Enexis die niet meer belang hebben bij minder gebruik maar omdat de eigenaren gemeenten zijn is er ons gezamenlijk belang Bij http://www.interart.nl de 1e duurzame galerie van Nederland laten we naast kunst ook graag onze duurzame oplossingen zien

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond