Deel dit artikel
-

Minder ontslagen onder CEOs

Volgens een onderzoek van outplacement firma Challenger, Gray & Christmas hebben in juli 49 CEO's hun bedrijf (moeten) verlaten. Dat is veertig procent minder vergeleken met juni, toen 82 CEO's hun bedrijf verlieten. Volgens John Challenger is het tempo aan het afnemen, al vertrekken over de gehele linie nog steeds meer CEO's dan tien jaar geleden. "Bedrijven erkennen dat het niet goed is om de CEO weg te sturen in deze tijd van ernstige vertraging, die tot een recessie zou kunnen leiden. Er worden minder zondebokken aangewezen omdat bedrijven kijken naar de algehele staat van de economie."

Challenger stelt vast dat steeds meer CEO's moesten vertrekken naarmate de economie vertraagde. Dat begon in augustus vorig jaar, toen 118 CEO's moesten vertrekken. In de zeven maanden daarna is dat aantal telkens boven de honderd gebleven, met een uitschieter van 129 in oktober. Afgelopen maanden daalde het aantal exit's echter: 88 in maart, 63 in april, 84 in mei, 82 in juni en 49 in juli.

Gedurende de laatste elf maanden waren verhoudingsgewijs de meeste van de vertrekkende CEO's afkomstig van dotcombedrijven. In juli is dat plotseling veranderd: in deze maand moesten volgens de studie slechts vijf CEO's hun bedrijf verlaten. Challenger wijst erop dat een en ander ook verband houdt met de vele sluitingen van dotcombedrijven: hoe minder dotcoms overblijven, hoe minder dotcom-CEO's ontslagen kunnen worden.

Uit een andere studie van Challenger, Gray & Christmas naar het banenverlies in de dotcom-industrie, blijkt dat in deze sector voor de derde achtereenvolgende maand het aantal ontslagen is afgenomen, en dat het banenverlies het laagste is sinds oktober 2000. John Challenger concludeert daaruit dat de shake-out van internetbedrijven op zijn einde loopt. "Er zijn niet veel kleine en verliesgevende dotcom-bedrijven overgebleven." Desondanks zijn er tot nu toe in 2001 in totaal 82.896 ontslagen gevallen bij dotcombedrijven, dat is meer dan twee keer het totaal over heel 2000.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond