Deel dit artikel
-

Minder verlies voor Amazon

Amazon heeft in het tweede kwartaal het verlies weten terug te dringen. De omzet steeg met 16 procent, dat is minder dan analisten hadden verwacht. De verwachtingen voor het derde kwartaal variëren tussen een omzetdaling en een bescheiden groei. Tevens maakte het bedrijf een samenwerking bekend met AOL Time Warner , dat 100 miljoen dollar in Amazon heeft geïnvesteerd.

De omzet van Amazon steeg van 578 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar naar 668 miljoen dollar dit jaar. Dit beantwoordde niet aan verwachtingen van analisten. Het betekent ook een daling ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de omzet nog 700 miljoen dollar bedroeg. Amazon voorspelde dat de omzet in het derde kwartaal zal uitkomen op een bedrag tussen de 625 en 675 miljoen dollar, vorig jaar was dit 638 miljoen dollar.

Het aandeel van Amazon steeg aanvankelijk in de handel na beurs, maar de bekendmaking van de resultaten en de verwachtingen voor het derde kwartaal leidden uiteindelijk tot een daling van 16,03 dollar tot 15,25 dollar. Sinds april is het aandeel wel in waarde verdubbeld, maar de prijs is nog aanzienlijk lager dan tijdens de hoogtijdagen, toen een aandeel Amazon ruim 49 dollar kostte.

In het tweede kwartaal bedroeg het nettoverlies van Amazon 168 miljoen dollar (47 dollarcent per aandeel), tegenover een nettoverlies vorig jaar van 317 milljoen dollar (91 dollarcent per aandeel).

De groei binnen boeken, muziek en video is er een beetje uit, getuige het groeipercentage van slechts één procent ten opzichte van vorig jaar (omzet 389,7 miljoen dollar). Binnen electronica en keukenapparatuur behaalde Amazon een groei van 21 procent (omzet van 110,9 miljoen dollar). Het meest winstgevend zijn de samenwerkingsovereenkomsten met andere internetwinkels, maar deze afdeling is met een omzet van 38,6 miljoen dollar nog relatief klein.

Gelijktijdig met de kwartaalcijfers maakte Amazon bekend dat het een samenwerking is gestart met AOL Time Warner. Het aanbod van Amazon zal via de 'shopping channels' van AOL worden aangeboden. Ook investeerde AOL Time Warner 100 miljoen dollar in Amazon, dat vervolgens ontkende dat de investering iets te maken heeft met de aanhoudende geruchten over een penibele kaspositie. Amazon verwacht nog 900 miljoen dollar in kas te hebben tegen het einde van het jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond