Deel dit artikel
-

Minisatellietbedrijf Swarm is nu live

Swarm, exploitant van zeer kleine communicatiesatellieten, is deze week live gegaan voor commerciële klanten. Zij kunnen gebruik maken van 81 satellieten.

Swarm werd in 2017 opgericht door CEO Sara Spangelo en CTO Ben Longmier en heeft in relatief korte tijd veel bereikt, met als mijlpaal de recente lancering van 36 van zijn kleine satellieten tijdens een vlucht van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.

Met 81 satellieten (voor het einde van het jaar 150) is Swarm in staat om volledige wereldwijde dekking te bieden, waarbij apparaten aan de grond meerdere keren per dag contact kunnen maken. Daartoe moeten die apparaten worden uitgerust met goedkope modems die Swarm Tegels worden genoemd.

In eerste instantie richtte het bedrijf zich op de containermarkt en de landbouw, maar het aantal klanten is sindsdien sterk uitgebreid. Swarm zal in hoofdzaak worden ingezet voor het monitoren van afgelegen gebieden.

De dienst is volgens TechCrunch beschikbaar voor slechts 5 dollar per maand per aangesloten apparaat (met een eenmalige kosten van 119 voor elke aansluiting). Dergelijke tarieven zijn een stuk lager dan die van concurrenten.

Een belangrijke concurrent van Swarm, Hiber, komt uit Nederland. Hiber ontstond in 2016 dankzij de verkoop van start-up Treatwell (waarmee Hiber-medeoprichters Erik Wienk, Maarten Engelen en Laurens Groenendijk voorheen actief waren), aan het beursgenoteerde Japanse Recruit Holdings.

De satellieten worden uitsluitend gebruikt voor communicatie tussen apparaten. Ze kunnen bijvoorbeeld objecten, waar ook ter wereld, live volgen en er data uit uitlezen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond