Deel dit artikel
-

Minister: Minder regels op testlocaties drones

Drones kunnen helpen bij het bezorgen van medicijnen, bloedmonsters voor ziekenhuizen, maar ook bij dijkbewaking of verkeersmanagement. Dat vertelde Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanochtend bij de opening van Amsterdam Drone Week. Zij pleitte voor innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder regels op testlocaties en experimenten voor inspectiewerk.

De EU heeft de ambitie om tot een gezamenlijke Europese markt voor drones te komen. De Europese regels houden enerzijds rekening met de risico’s van dronegebruik en bieden anderzijds meer ruimte voor innovaties.

Het gebruik van drones moet veilig zijn en niemand in gevaar brengen, aldus de minister. Een combinatie van regelgeving, opleiding, voorlichting en het gebruik van technologische hulpmiddelen moet hiervoor zorgen. Dit geldt niet alleen voor de professionele inzet van drones, maar ook voor recreatieve dronevliegers. Daarom start voor de feestdagen een voorlichtingscampagne op social media, bij evenementen en de online droneverkooppunten, om amateur dronevliegers te wijzen op de veiligheidsvoorschriften.

In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht, die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform. Hier wordt gebouwd aan drone(technologie) en hun toepassingen. Daarnaast stimuleert Rijkswaterstaat de markt om met nieuwe slimme toepassingen te komen zoals de inzet van drones voor dijkinspecties.

Rijkswaterstaat heeft onlangs nog een Drone Challenge georganiseerd, waarbij marktpartijen de kans kregen te laten zien wat de inzet van autonoom vliegende drones bijvoorbeeld aan incident- en verkeersmanagement kunnen bijdragen.

Eric Allison van Uber vertelde vanochtend dat er al volop wordt getest met grote droes die ook voor personenvervoer kunnen worden ingezet. Daartoe wordt samengewerkt met partners in Dallas en Los Angeles. Enkele spectaculaire video’s toonden een toekomst waarbij autonoom vliegende drones dezelfde functie gaan vervullen als taxi’s nu.

Amsterdam Drone Week duurt nog de rest van de week. De Nederlandse minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen is ambassadeur van deze week. Startups, technologiebedrijven en wetenschappelijke instituten zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zullen beleidsmakers uit allerlei landen aanwezig zijn. In de RAI is zelfs een van de grootste droneskooien ooit ingericht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond