Deel dit artikel
-

Minister Sander Dekker wint Big Brother Award

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft vrijdag de Big Brother Awards gewonnen vanwege het risico op privacyschendingen. Hij gaf de bevoegdheid datasets aan elkaar te koppelen om ‘betaalprofielen’ van personen op te bouwen als hulpmiddel bij schuldeninning.

Op het podium in de zaal liet de minister weten te voelen dat hij op het beklaagdenbankje zat. ‘Ik geloof niet dat deze prijs bedoeld is als compliment. Deze prijs zet mij aan het denken en houdt mij scherp.’ Naast de minister werden Google en marketingbedrijf Coosto genomineerd voor de publieksprijs.

De Expertprijs ging naar het Systeem Risico Indicatie (SyRI), een risicoprofileringssysteem dat onder meer tot doel heeft uitkeringsfraude op te sporen, maar met effect dat door koppeling van verschillende datasets en geheime algoritmes buurten worden gestigmatiseerd en personen tot verdachte worden gemaakt zonder dat zij daarin tegen verweer kunnen komen. Staatssecretaris Tamara van Ark reageerde in een videoboodschap toe. Naast SyRI werden ZonMw en DUO genomineerd voor de Expertprijs.

Marleen Stikker, oprichter van de Waag, nam de Felipe Rodriguez Award op het podium in ontvangst. Burgerorganisatie Bits of Freedom reikt de onderscheiding ieder jaar uit aan een persoon die een positieve bijdrage heeft geleverd aan privacy en communicatievrijheid online.

Stikker stond in 1993 aan de wieg van het Nederlandse internet en is altijd een voorvechter geweest van het open en vrije medium. Ze was bedenker en bezieler van De Digitale Stad, een Nederlands Freenet dat in 1994 van start ging, leverde een grote bijdrage aan het ontstaan van XS4ALL, richtte onderzoeksinstituut de Waag op en is lid van de executive board van de nieuwe coalitie Public Spaces.

Tot de eerdere winnaars behoren de Amerikaanse journalist Kashmir Hill, Open Whisper Systems (het bedrijf achter de app Signal), activist Kirsten Fiedler, activist Max Schrems en klokkenluider Edward Snowden.

Foto Arenda Oomen (Rijksoverheid)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond