Deel dit artikel
-

‘Minister van Volksgezondheid draaft door met contactapps’

Nederlandse burgerrechtenorganisaties vinden dat de Minister van Volksgezondheid doordraaft met het selecteren van contactapps om het coronavirus in te dammen. Zo zouden er al zeven apps zijn geselecteerd.

Het risico dat er in het overhaaste proces onvoldoende rekening wordt gehouden met mogelijk ernstige maatschappelijke en fundamenteelrechtelijke gevolgen, is groot. Bits of Freedom en Platform Burgerrechten roepen de minister nu dwingend op om terug te gaan naar de tekentafel.

Signalen van experts die de afgelopen dagen deelnamen aan een consultatie, waren zeer verontrustend. De enorme haast waarmee het proces werd ingestoken deed op allerlei manieren afbreuk aan een toch al wankel vertrouwen. De vooraf bepaalde agenda was onbespreekbaar en procesvragen tussendoor werden niet beantwoord. Heldere criteria ontbraken en er was geen tijd om deze af te stemmen waardoor de beoordelingen sterk uiteenliepen.

De Corona app zal daardoor op voorhand niet het vertrouwen genieten dat nodig is, zeggen de organisaties. ‘Het risico dat het invoeren van een contactonderzoek-app op korte termijn zal leiden tot schijnveiligheid, of zelfs tot meer risico, zeker voor de kwetstbaarste groepen, is groot.’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laat overigens weten dat het op dit moment zorgvuldig de opzet van zeven corona-apps overweegt. De AP maakt maandag haar bevindingen bekend.

De AP bekijkt bij de opzet van de apps of ze voldoen aan de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, de privacywet). Daarbij kijkt men onder meer of de apps niet meer data verzamelen dan nodig en of de gegevens goed beveiligd zijn.

Foto Pexels

Deel dit bericht

1 Reacties

Blockchainkiller

Een pandemie is in mijn optiek geen excuses voor het “volgen” van mensen.

Ik heb grof betaald voor mijn iphone, rond de 900 euro toendertijd, en ik wens daarom niet dat Apple (en google) mijn KLANTGEGEVENS te grabbel gooien in de bestrijding van een of ander, nog niet eens zo’n heel sterk, virus.

Als je de app wilt installeren en denkt daarmee een reddende engel te zijn; helemaal prima, ik ga het niet doen iniedergeval, en wens daar ook niet op afgerekend te worden.

Mensen zijn van nature intens egoïstisch, dus waarom dan nu “ineens” niet? Iets met “imago” denk ik. Egoïstisch dus! .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond