Deel dit artikel
-

Wat is er mis met de Bitcoin?

Voornamelijk vanwege problemen met de wisselbeurs Mt.Gox is de koers van de Bitcoin de afgelopen week ingestort. Die schommelt nu zelfs onder de 100 dollar, een schril contrast met de situatie enkele maanden geleden, toen de koers naar 1200 dollar klom.

Wisselbeurs MtGox – niet de enige, wel veruit de belangrijkste – kampt met technische problemen, waardoor iedereen die bitcoins bij Mt. Gox had staan die (tijdelijk) niet meer kan weghalen. Door een lek kunnen transacties naar derden gemanipuleerd worden, waardoor een Bitcoin nogmaals kan worden uitgegeven.

Mt. Gox geeft de bitcoinsoftware de schuld, maar de bitcoin gemeenschap legt de oorzaak bij Mt. Gox zelf. Het belangrijkste verwijt aan het wisselkantoor is dat de site opnames uit bitcoin-portemonnees goedkeurt zonder deze handmatig te checken.

Mt.Gox zou een dezer dagen weer van start gaan, maar dat is nog altijd niet gebeurd en de koers zakt steeds verder weg. Afgelopen week stonden enkele demonstranten voor het kantoor van Mt. Gox in Tokio. Twee Britten vlogen hiervoor helemaal van Londen naar Japan. Zij eisten toegang tot hun virtuele munten. “Een groot deel van mijn toekomst ligt in de handen van Mt. Gox”, zegt een van hen (zie video hieronder).

Op het internet wordt druk al gespeculeerd over het mogelijke einde van Mt. Gox, vooral nu het bedrijf om onduidelijke redenen zijn kantoor heeft verplaatst en weigert journalisten te woord te staan. Andreas Antonopoulos, de beveiligingsexpert van Blockchain.info, zegt dat de moeizame communicatie een teken is van slecht management. Sinds een persverklaring op 11 februari wordt niets meer van het kantoor vernomen.

De problemen geven nog eens aan dat de bitcoingemeenschap te veel afhankelijk is van enkele partijen en er nauwelijks toezicht is op de handel. Toegegeven: Mt. Gox is niet het enige handelsplatform en op andere beurzen schommelt de koers van een Bitcoin momenteel nog tussen de 500 en de 600 dollar. Maar als Mt. Gox onderuit gaat, is het vertrouwen in de toch al volatiele munt helemaal weggeslagen.

De staat New York overweegt nu om de virtuele munt te reguleren, zo maakte toezichthouder Benjamin Lawsky afgelopen week bekend. Er is een Emerging Payments Task Force opgericht die het fenomeen virtueel geld aan een nadere studie zal onderwerpen.

Niet iedereen ziet de toekomst somber in. Donderdag werden de eerste Amerikaanse betaalautomaten geïnstalleerd die bitcoins uitgeven, in Boston en Albuquerque. De apparaten zijn alleen gebruiken voor het omwisselen van dollars naar bitcoins. Gisteren werd in Nederland de eerste bitcoin automaat aangezet, bij EMG Faktors in Groningen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Anoniem

De premis van dit artikel is helemaal fout:
> niet de enige, wel veruit de belangrijkste –

Nope. Al maanden niet meer. Niet meer de grootste, niet meer degene die vooraan en bovenaan staat op die diverse tickers en graps en daarmee al weken niet meer de referentie-prijs.

De reden dat de prijs op MTgox zover van het gemiddelde afligt is simpel: een bitcoin op MtGox is niets waard, omdat je em er niet uit kunt krijgen.

Redactie had er goed aan gedaan íets meer onderzoek te doen. Jazeker: mtGox is in grote problemen. Maar nee, de gemiddelde prijs en transactievolumes van Bitcoin hebben daar nauwelijks last van.

Deze faal toont vooral dat de Bitcoin-community en -economie duidelijk volwassen genoeg is en dat een van de belangrijkste spelers na grote fouten moeiteloos opzij geschoven wordt.

Jan Libbenga

Anoniem, je weet het mooi te brengen, zoals ik bitcoingelovers wel vaker zie doen als hun virtuele munt weer eens onder vuur ligt. Als het ergens mis gaat, is dat allemaal van nul tot geen betekenis en stelt Mt. Gox ‘al maanden’ niks voor. Maar de ophef van de laatste weken toont je ongelijk aan. Zoals de koers bij Mt. Gox dit weekend weer boven de 300 dollar is gestegen nu het gerucht gaat dat klanten weer bitcoins kunnen opnemen.

Inderdaad zijn er wisselkantoren waar de koers momenteel 600 dollar doet, dat schrijf ik ook, maar met de perceptie van de Bitcoin gaat het niet goed door incidenten als die met Mt. Gox. Morgen is het weer een ander wisselkantoor waar wat loos is. En dat heeft zijn weerslag op het vertrouwen in de munt.

Aat

“Inderdaad zijn er wisselkantoren waar de koers momenteel 600 dollar doet”
Nee, op alle andere wisselkantoren is de koers rond de 600 dollar. Mtgox heeft geen aandeel daarin. De gepubliceerde koers van mtgox wordt geheel bepaalt door de mensen die daar hun geld hebben staan en het er niet meer vanaf kunnen krijgen en van de nood een deugd maken door lekker te handelen met het gevangen geld. Maar het heeft dus geen enkele relatie met de ander markten waar wel normaal gehandeld kan worden.
Ik geef toe dat als mtgox er ineens vandoor knijpt met de overgebleven centen bitcoin een grote knauw krijgt maar ik denk dat het niet zover komt. Mtgox zal wel weer operationeel worden maar zal dan nooit meer een grote speler worden.

Michael

Die titel….
Als één bank in Nederland de boel oplicht, rechtvaardigt dat een artikel met de titel “Wat is er mis met de euro”?

Met Bitcoin zelf is niks mis. MtGox wordt in de bitcoin community gezien als een ziekte, een kwaadaardig gezwel. Er zijn sterke aanwijzingen dat MtGox crimineel bezig is (handel met voorkennis op hun eigen exchange). Iedereen ziet die MtGox het liefst zo snel mogelijk verdwijnen (nadat ze hun geld eraf hebben kunnen halen).

“Voornamelijk vanwege problemen met de wisselbeurs Mt.Gox is de koers van de Bitcoin de afgelopen week ingestort. Die schommelt nu zelfs onder de 100 dollar”

De koers van bitcoin schommelt helemaal niet rond de 100 dollar, maar rond de 550-600 dollar. Wat de koers op MtGox is, is niet relevant (het zijn de laatste stuiptrekkingen van een stervend bedrijf) en het is al helemaal niet “de bitcoin koers”. Alle andere exchanges zitten vlak bij elkaar en het gemiddelde daarvan kun je zien als de bitcoin koers (vaak wordt ook Bitstamp genomen omdat het de grootste BTC/USD beurs is).

Ook ik was vroeger sceptisch hoor, Vorig jaar las ik verhalen over hacks (dat was trouwens ook al MtGox) en grote koersschommelingen. Nu ik me er meer in heb verdiept zie ik veel voordelen van bitcoin.

Jeremy

‘Als één bank in Nederland de boel oplicht, rechtvaardigt dat een artikel met de titel “Wat is er mis met de euro”?’

En prompt krijgen we een verhaal over voorkennis, crimineel gedrag, stervende bedrijven etc. Niet dat ik weet waar je dat allemaal op baseert, trouwens, het lijken me allemaal speculaties die hier doodleuk als feit worden gepresenteerd.

Wat is toch met dit bitcoinlieden die iedere keer zo graag de indruk willen wekken dat de bitcoin ongeveer het beste is dat ooit is uitgevonden? Toen de koers op 1200 dollar stond (bij datzelfde Mt. Gox) was dat ‘nog maar het begin’. Nu zitten we alweer op de helft, afhankelijk naar welke beurs je kijkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond