Deel dit artikel
-

MKB niet voorbereid op nieuwe Europese privacywetgeving

De meerderheid van het MKB in Nederland is niet voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving die volgend jaar mei van kracht wordt. De ondernemers zijn er simpelweg niet van op de hoogte.

Dat kan een kostbaar gebrek aan kennis worden, want de maximumboete kan oplopen tot vier procenten van de jaaromzet. Of twintig miljoen euro.

Vanochtend publiceerde MKB Servicedesk de resultaten van een onderzoek onder 3.200 MKB’ers. Daaruit blijkt dat twintig procent van de MKB-bedrijven wel maatregelen heeft genomen of gaat dat binnenkort doen. Zestig procent weet helemaal niet van de aanstaande veranderingen. Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist zelfs driekwart van de respondenten van niets.

Ook elders in Europa gaat het overigens niet goed. Uit Belgisch onderzoek onder mkb-ondernemers bleek onlangs dat daar 84 procent niet op de hoogte was van de nieuwe privacyregels, aldus MKB Servicedesk.

Directeur Willem Overbosch: “Brussel heeft flinke boetes aangekondigd voor bedrijven die de wet niet naleven. Voor het bewaren en verwerken van klantgegevens gaan strengere normen gelden en worden er meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. Daarvoor zijn technische, administratieve en organisatorische maatregelen nodig.”

Zijn organisatie legt uit: “Klanten krijgen in de nieuwe wet steeds meer rechten. Denk hierbij niet alleen aan het recht op inzage en verwijdering, maar ook aan bijvoorbeeld het recht op dataportabiliteit. Hierbij kunnen klanten hun gegevens makkelijk opvragen om deze door te geven aan andere organisaties. Het recht op verwijdering wordt ook uitgebreider dan dat het nu is. Als een klant vraagt om verwijdering, moet je hier in de meeste gevallen binnen een maand gehoor aan geven.”

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), in het Engels: General Data Protection Regulation (GDPR), vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens. In alle Europese lidstaten gaat dan dezelfde privacywetgeving gelden.

Foto: Marco Nürnberger (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond