Deel dit artikel
-

MKB ziet versnelling in innovatie

Meer dan de helft van het middenbedrijf vindt dat technologische vernieuwing in de eigen sector sneller gaat dan vijf jaar geleden. Van de zeven meest veelbelovende technische ontwikkelingen is ‘slimmere computers’ de enige technologie met wezenlijke impact op het bedrijf, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau onder 850 kleine en middelgrote ondernemers.

Technologieën als robotisering, 3D-printing en Big data zijn voor de meerderheid van de kleinere ondernemers nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’.

Een derde van de kleinere ondernemers denkt dat de versnelling in technologische veranderingen impact heeft. Bij middelgrote bedrijven verwacht 54 procent het model aan te passen. Ondernemers in de detailhandel non-food hebben daar volgens ING geen enkele haast mee.

Elke vernieuwing kent een kleine groep koplopers en een grote groep volgers. Dat beeld is in het kleinbedrijf niet anders. Een op de tien kleine ondernemers stelt dat zijn bedrijf koploper is, terwijl bijna tweederde aangeeft volger te zijn. Bij middelgrote ondernemers geeft één op de vijf aan koploper te zijn.

Middelgrote bedrijven zitten ook vaker in innovatieve sectoren zoals de landbouw en de industrie. Andere eigenschappen van koplopers zijn dat ze veelal internationaal actief zijn en het zijn doorgaans grotere bedrijven, met meer dan 20 werknemers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond