Deel dit artikel
-

Mobiel bellen in Europa wordt goedkoper

De kosten voor internationale mobiele gesprekken in de EU gaan weer omlaag. De prijs daalt zaterdag van 0,49 tot 0,46 euro per minuut, exclusief BTW, voor uitgaande gesprekken. Inkomende gesprekken in een ander land van de EU dalen van 0,24 tot 0,22 euro per minuut exclusief BTW.

Het Europees Parlement stelde in 2007 een akkoord op waarin een maximum werd gesteld aan de roamingkosten binnen de EU. In een periode van 3 jaar moet de daling worden ingevoerd om tot dit ‘Eurotarief’ te komen. Deze EU-Roamingverordening loopt in 2010 af. Eind 2008 doet de Commissie een voorstel uit te breiden.

De prijzen voor roaming-gesprekken dalen voor het laatst op 30 augustus 2009 dalen tot 0,43 euro per minuut voor uitgaande gesprekken en tot 0,19 euro per minuut voor inkomende gesprekken in een ander land van de EU.

De kosten voor sms’en en internetten in het buitenland worden nog niet goedkoper. Eerder greep de Europese Commissie in op de mobiele telecommarkt om prijsplafonds te stellen aan wat operators in rekening kunnen brengen voor sms’en en internetten in het buitenland.

"De volgende uitdaging is nu te komen tot een interne markt voor internationaal sms’en en grensoverschrijdende datadiensten", aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie.

De prijsdalingen van zaterdag voor roaming-gesprekken zijn in alle 27 lidstaten van toepassing. De tarieven voor lidstaten buiten de Eurozone (Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Zweden en het UK) worden berekend aan de hand van de eurowisselkoers van 30 juli 2008. In Slowakije, dat zich volgend jaar bij de Eurozone zal aansluiten, wordt het Eurotarief per 1 januari toegepast.

Bron foto: Gaetan Lee (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond