Deel dit artikel
-

Mobiel betalen kan nu gewoon via SMS

De grootste verwerker van SMS-diensten voor bedrijven in Europa lanceert MicroIncasso, mobiel betalen per SMS zonder storting van een saldo vooraf. Het zal nog dit jaar grootschalig ingezet worden door Rode Kruis en 3FM rondom het Glazen Huis in Leiden.

Het lost een hoop problemen op die er nu nog zijn waardoor M-commerce niet zo hard is doorgebroken als E-commerce, stelde Jeroen van Glabbeek, algemeen directeur van CM, gisteren bij de lancering van MicroIncasso, een SMS-betaaldienst. “Deze week dook het verhaal op dat NFC nog langer gaat duren. Wij gaan een dezer dagen van start.”

De gebruiker hoeft geen saldo te storten, hij hoeft alleen het “betaalwoord” dat hij bij het afrekenen te zien krijgt te SMS-en naar het nummer 3669. Het bedrag zal dan van zijn rekening gehaald. Geen TAN codes of andere ingewikkelde procedures. Alleen nieuwe gebruikers moeten zich eenmalig (met controlecode) aanmelden.  Een overzicht van de betalingen is te vinden onder ‘Mijn betalingen’ op Microincasso.nl.

De consument betaalt niets extra’s, webwinkels betalen tussen de 25 cent en 1,50 euro per transactie, afhankelijk van het te betalen bedrag.

Voorlopig zijn de betalingen gelimiteerd 50 euro. Niet meer, want CM garandeert dat de verkoper altijd betaald krijgt. CM draait zelf voor eventuele schade op.

CM is de grootste verwerker van SMS-diensten voor bedrijven in Europa, en wordt vertrouwd door de belangrijke banken en tv-aanbieders. Daardoor waren geen maandenlange onderhandelingen nodig, zegt Van Glebbeek. Groot voordeel is dat het SMS-netwerk in tegenstelling tot internet heel goed beveiligd kan worden.

Van Glabbeek ontkent tegenover Emerce dat de dienst is gelanceerd om verminderde inkomsten uit SMS-verkeer aan te lengen. SMS-diensten staan onder druk van mobiele apps waarmee tekstberichten kunnen worden verstuurd. “SMS-verkeer groeit nog steeds, wel nemen de premium SMS-diensten af. Maar ook dat is niet de reden dat we ermee begonnen zijn. Wij zochten een makkelijke manier om mobiel te betalen. Geen van de andere betaalplatforms – zoals PayPal – leveren hetzelfde gemak.”

Van Glabbeek heeft Microincasso als apart bedrijf opgezet. Na de Nederlandse introductie wil hij de dienst ook elders in Europa lanceren.

Deel dit bericht

4 Reacties

Kees Dorst

Klinkt leuk. Soort content billing via de bank. Dan zal CM wel dikke marge draaien op de gratis mt berichten die naar de consument worden gestuurd ter bevestiging.

Dirk Oomed

Grappig, werd in 2002 (!) al eens geintroduceerd door Mobile2Pay. Behoort tot de deadpool samen met Moxmo, Mobipay, Paybox, en nog minimaal vijf non bancaire mobile payment initiatieven.

Jeroen Nas

Inderdaad een herhaling van zetten, maar daarom niet kansloos. Timing en mediakracht maken minstens de helft van de succeskans uit, dus als die grote namen die genoemd inderdaad hier mee acties gaan doen, dan maakt het een goede kans!
Er zijn echter de komende tijd veel meer kapers op de kust, dus ik zou mijn geld niet alleen op CM zetten. Hou Dwolla (en vergelijkbare initiatieven), Rabobank en toch ook Paypal in de gaten, die allemaal veel lagere tarieven rekenen en mobiele opties bieden. Het gaat leuk worden de komende maanden!

Ed

Leuk idee, maar ik vrees dat dit niet een enorm succesnummer gaat worden. Zong+ was (is?) ook soort dienst waarbij sms gekoppeld wordt aan, in dit geval, de creditcard. De drempel voor al deze diensten is de aanmeldprocedure. Ik weet ook niet of mensen bereid zijn een soort automatische incasso af te geven aan CM. Maar wellicht dat markt er nu wel klaar voor is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond