Deel dit artikel
-

Mobiel betalen in Nederland pas groots eind 2012

Nederlands grootste banken en mobiele aanbieders brengen op zijn vroegst eind volgend jaar een product op de markt dat mobiel betalen faciliteert.

In september 2010 maakten T-Mobile, Rabobank, ABN Amro, Vodafone, ING en KPN bekend dat ze een nieuwe infrastructuur willen gaan maken. Het consortium dat Travik is gaan heten, bouwt ‘een framework om mobiele transacties te faciliteren’, aldus programmadirecteur Wim Westerhof van Rabobank.

In het afgelopen jaar hebben deze partijen de fundamenten gelegd en specificaties geformuleerd om het systeem te bouwen. Westerhof: “We zijn zeker een jaar verder voordat we iets aan de markt kunnen tonen.”

Bij de start van het programma Six Pack, de aanduiding voor de samenwerking van de zes partijen, was het bedoeling een infrastructuur te bouwen voor mobiel betalen. Consumenten moeten in winkels kunnen afrekenen door hun telefoon langs de kassa te zwaaien. NFC-technologie in telefoon en kassa moet voor de overdracht van het geld zorgen. “Kaartemulatie met NFC.”

De mobiele markt is in het afgelopen jaar zo snel en divers ontwikkeld dat de ideeën zijn bijgesteld. “Betalen aan de toonbank is het eerste dat we opleveren, maar ultimo willen we een mobiele ervaring faciliteren.” Westerhof noemt ticketing en couponing (kortingsbonnen) als voorbeelden en sluit zelfs niet uit dat de mobiele telefoon op termijn een drager voor de OV-chipkaart wordt.

Een exacte opleveringsdatum voor het product ‘mobiel betalen’ is volgens de directeur niet te noemen. De realisatie van het framework is een intensief, complex proces met veel partijen.

Dat zijn niet enkel de deelnemers zelf, maar ook de Europese overheid en toezichthouder NMa. Immers, ABN Amro en ING genieten financiële overheidssteun. Dat legt hen beperkingen op in het financieren van innovatieve projecten. Hetzelfde is al jaren te zien bij gemeentes die de aanleg van lokale glasvezelnetten willen helpen meefinancieren.

Wanneer het product ‘mobiel betalen’ wordt opgeleverd, houdt het programma Six Pack op te bestaan. Diens taak zit er dan op. Het consortium Travik blijft zich ook daarna richten op het uitbouwen van de nieuwe mobiele infrastructuur.

Bedrijven als Apple, Google en Nokia omarmen de NFC-technologie spoedig of deden dat al. Nu Travik de technische specificaties nagenoeg gereed heeft, kunnen geïnteresseerde bedrijven hun eerste proeven gaan optuigen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kees de Lange

Dat wordt dus nooit meer wat! De ene deadline na de andere die opschuift….. Na 2 jaar weten ze nog steeds niet wat ze willen. Maar ach, waarom zouen ze ook: Apple, Google, Paypal etc. bieden straks gewoon de klantvriendelijkste oplossing. Dat die banken denken weer iets typisch Nederlands te kunnen bedenken…….

Paul Brackel

Typisch geval van polderen (3 banken, 3 operators, NMa, EU) en dat gaat helaas niet snel. Dan loopt daar de bankencrisis nog door heen. Dan gaat het ff duren.

En . . . komt er bij dat dit laagdrempelig en foolproof moet zijn, en moet opboksen tegen een uitgeknepen prijs vsn de pinas.

Ik houd de moed er in en geef de dames en heren van Travik het voordeel van de twijfel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond