Deel dit artikel
-

Mobiel veilingsysteem voor landbouwmarkt in ontwikkelingslanden

Kudu, zo heet een nieuw in Nederland ontwikkeld mobiel veilingsysteem voor de landbouwmarkt in ontwikkelingslanden.

Met Kudu kunnen kopers en verkopers van landbouwproducten afzonderlijk, via SMS, prijzen en condities communiceren. Het systeem koppelt vervolgens vraag en aanbod, en communiceert dat terug naar handelaren en boeren zodat zij direct een deal kunnen sluiten, wederom via SMS. Kudu heeft op dit moment ruim tienduizend gebruikers, en Ugandese boeren verkochten al voor bijna 30 miljoen dollar aan waren via het systeem.

In 2010 ging onderzoeker Richard Ssekibuule (Radboud Universiteit) voor het eerst op zoek naar prijsgegevens voor landbouwproducten in Uganda. Hij vond grote prijsverschillen, die duiden op een inefficiënte markt. Omdat goederen onderhevig zijn aan bederf, is het voor boeren moeilijk kopers te vinden voor hun producten. Tegelijkertijd is het voor handelaren moeilijk om producten te vinden, omdat ze afhankelijk zijn van mond-tot-mondnetwerken.

Op dit moment heeft Kudu 10.700 gebruikers, en hebben de verzoeken van kopers een waarde van 68 miljoen Amerikaanse dollars en de bijdragen van de boeren een waarde van 30 miljoen. Ssekibuule heeft een bedrijf rondom Kudu opgericht, en probeert het systeem zo nog groter te maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond