Deel dit artikel
-

Mobiele applicatie Hyves verschijnt ‘heel binnenkort’

[Update] Met de mobiele applicatie van Hyves wordt het mogelijk om geld te sturen en ontvangen en kun je vrienden bellen zonder hun nummer te weten. Hyves’ Yme Bosma denkt dat de mobiele Hyves over 5 jaar de primaire interface is van de profielensite.

(Beschrijving update onderaan de tekst)

150.000 downloads in het eerste jaar

"We investeren heel veel geld om het mobiele gebruik van Hyves centraal te stellen in het leven van onze gebruikers. Over 5 of 6 jaar zal de webversie van Hyves een extensie worden van de dan dominante mobiele interface. Nu is het nog andersom en gebruikt ongeveer 10 procent van onze 5 miljoen actieve gebruikers de mobiele webversie."

Dat zei Yme Bosma van Hyves gisteren tijdens het Mobile Monday-middagcongres. De ontwikkelaars van zijn werkgever leggen momenteel de laatste hand aan de mobiele applicatie. Die zal te gebruiken zijn op telefoons die J2ME, Symbian en Windows Mobile ondersteunen. Er komt ook een iPhone-versie.

"Onze aandacht gaat primair uit naar het realiseren van een goede installed base. Ik denk dat de applicatie binnen een jaar 100.000 à 150.000 keer zal zijn geïnstalleerd."

Geld versturen en ontvangen

Wereldwijd worden er honderden miljoenen geïnvesteerd in de bouw van mobiele applicaties. Marktkenner Rudy de Waele zegt dat de meeste start-ups vergeten om de adresboekfunctie van mobieltjes te gebruiken. En dat terwijl de populairste mobiele diensten sociaal georiënteerd zijn.

Bosma: "Er zit een rijk adresboek in de Hyves-applicatie." Of die ook is gebaseerd op de contactenlijst in het toestel, zegt hij niet. Dat het adresboek is gebaseerd op iemands vriendenlijst in Hyves staat vast. "Hyves weet van de meeste gebruikers ook de mobiele nummers. Op kantoor testen we nu de alfa-versie van de applicatie. Ik hoef niet iemands mobiele nummer te weten om hem te kunnen bellen."

Wanneer de Hyves-download publiekelijk beschikbaar komt, zei de dienstenontwikkelaar niet.

Functies die Hyvers van het vaste web kennen, zullen ook beschikbaar zijn in de mobiele versies. Bosma noemt: sms’en, krabbelen, aanwezigheidsinformatie, chat, maar ook locatie-informatie via GPS of CellID en BlueTooth. Gebruikers kunnen ook met de Bluetooth-functie waar ze zijn, thuis of in een publieke ruimte. Daarvoor dient wel een twee BlueTooth-antenne actief te zijn waarvan Hyves weet waar deze zich bevindt.

"Onder communicatie en interactie verstaan we ook het kunnen sturen en ontvangen van geld. Dat wordt ook mogelijk." Welke technologie Hyves daarvoor gebruikt, zei Bosma niet. Voor de hand liggende kandidaten zijn Rabo SMS Betalen en Paypal.

Bosma zegt in een nadere toelichting dat de optie om geld te versturen en ontvangen niet in de eerste release van de Hyves-download zit, maar dat het een plan voor de toekomst is.

"Worden we een MVNO of nog niet?"

Bellen via een VoIP-dienst zal niet mogelijk zijn met de nieuwe mobiele verschijningsvorm van Hyves. "We bekijken wel of we een MVNO kunnen beginnen", een mobiele telecomaanbieder op bijvoorbeeld het netwerk van KPN "maar vooralsnog zijn er meer tegens dan voors."

Gratis bellen via de ‘vaste’ webversie van de profielensite tússen gebruikers is een optie. De dienst staat vooralsnog niet gepland. 

Hyves zou daarvoor enkel VoIP-servers hoeven te installeren. Of uitgaande gesprekken naar het vaste of mobiele net ook mogelijk worden, is niet bekend. Wanneer die functie wordt toegevoegd, werd evenmin duidelijk. Bellen vanuit de mobiele applicatie staat nóg wat lager op de agenda, omdat mobiele aanbieders die concurrentie niet acuut met open armen zullen ontvangen.

De nieuwe mobiele dienst lijkt op een terugkeer naar de oorsprong van Hyves. Het bedrijf begon in 2004 onder de naam Startphone en was louter bedoeld als sms-dienst. De naam Startphone werd al snel omgezet in Hyves.

Mobiel niets commercieels

Volgens Bosma zouden inmiddels enkele duizenden ontwikkelaars zich hebben ingeschreven om de Hyves API te kunnen gebruiken. Zij hebben toegang tot verscheidene basisfuncties van de profielensite. Er kunnen bijvoorbeeld gadgets worden gebouwd die vriendenlijst importeren. Een recent voorbeeld daarvan is het in Rotterdam verzonnen en gebouwde Hyves-verlanglijstje. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om de locatie van iemand vrienden op een Google Map te kunnen plotten.

"Ik denk dat het niet lang zal duren voordat gadgets ook een mobiel aspect zullen krijgen. OpenSocial", het open gadget-protocol dat Hyves gebruikt "voorziet daar nog niet in. Als die specificaties er niet snel komen dan maken we ze zelf."

Voorlopig zal er geen reclame worden toegelaten in de mobiele applicatie. In onderstaande dia laat Bosma zien hoe het bedrijf indirect toe geld denkt te kunnen verdienen met zijn mobiele dienst, die behalve online ook in een offline omgeving kan functioneren.

Als Hyvers daar toestemming voor geven, kunnen adverteerders wel iemands locatie opvragen en gericht diensten aanbieden.

Momenteel maken ongeveer 2 miljoen Nederlanders regelmatig gebruik van mobiel internet.

In april 2008 nam het investeringsfonds van Joop van den Ende en Hubert Deitmers een substantieel minderheidsbelang in Hyves.

Update 2 september 09:05 uur: In een nadere toelichting aan deze uitgave zegt Bosma dat zowel de telefonie- als betaaloptie niet in de aanstaande release zitten."Geld sturen (via mobiel) is zeker niet iets wat in eerste instantie in de applicatie zit, wel iets waar we mee bezig zijn. Maar daar ligt absoluut niet de focus in de eerste versie van de mobiele applicatie." 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond