Deel dit artikel
-

Mobiele data explodeert met jaarwissseling

Klanten van het mobiele netwerk van Vodafone gebruikten vannacht tussen 22.00 en 04.00 uur 47 procent meer mobiele data ten opzichte van de jaarwisseling 2021/2022. De hoogste piek in het gebruik van het mobiele netwerk van Vodafone tijdens de Nieuwjaarsnacht was tussen 00.00 en 00.10 uur.

Er is een goede verklaring voor de grote verschillen in mobiel datagebruik vergeleken met de vorige jaarwisseling: dit jaar was er géén lockdown. Eind 2021 vierde Nederland door corona-maatregelen oudejaarsavond vanuit huis. Nederland is afgelopen nacht weer massaal op pad gegaan.

Tijdens de nieuwjaarsnacht belden klanten ook flink minder dan het jaar ervoor. Het aantal mobiele telefoongesprekken daalde met 17 ;procent ten opzichte van vorig jaar. Ook hier is het verdwijnen van de coronarestricties waarschijnlijk de oorzaak; aan de cijfers te zien brachten Nederlanders oudjaarsavond en – nacht weer samen door.

De afname van SMS zet door: in totaal verstuurde Nederland tussen 22.00 tot 04.00 uur 5% minder sms-berichten ten opzichte van vorig jaar.

Klanten gebruikten data via het vaste Ziggo-netwerk vooral direct na middernacht – voor hun nieuwjaarswens via Whatsapp of andere social media. De piek in het verbruik op dit netwerk was 27 procent hoger dan vorig jaar.

De pieken van afgelopen nacht is echter geen record voor 2022. De hoogste pieken in mobiel dataverkeer van afgelopen jaar waren: De voetbalwedstrijd Nederland – Qatar (2-0) tijdens het WK-voetbal op dinsdag 29 november, de Grand Prix van Nederland op zondag 4 september en de F1 Grand Prix van Italië op zondag 11 september.

De Top-3 pieken van internetverkeer op het vaste netwerk bestond in 2022 volledig uit Formule-1 wedstrijden. De Grand Prix van Brazilië op 13 november zorgde voor een “all time high” van internetverkeer; massaal keek Nederland deze wedstrijd online.

Het mobiele datarecord van KPN van vorig jaar werd afgelopen uren ruimschoots verbroken: er werd 453 terabytes mobiele data verbruikt, dat is 32 procent meer dan vorig jaar (343 terabytes) en maar liefst 60 keer meer dan in 2014. Het aantal verstuurde sms’jes nam weer af ten opzichte van vorig jaar en er werd ook minder gebeld dan vorig jaar.

De piekbelasting van het netwerk lag tussen 00:05 en 00:10 uur zowel voor het gebruik van mobiele data als voor bellen en sms’en. Het mobiele netwerk van KPN heeft de nieuwjaarsnacht goed doorstaan en heeft Nederlanders in deze bijzondere nacht miljoenen keren met elkaar verbonden.

Tussen 22.00 en 04.00 uur werden zo’n 1,2 miljoen sms’jes verstuurd, dat is wederom iets minder dan het jaar ervoor (1,4 miljoen). Ook het aantal telefoongesprekken daalde licht in vergelijking met vorige jaren. Er werden dit jaar ruim 3,9 miljoen telefoongesprekken gevoerd (ten opzichte 4,1 miljoen vorig jaar). De afgelopen twee jaren vierden Nederlanders oud en nieuw veelal thuis vanwege de lockdowns en was het ook op het vaste netwerk opvallend drukker dan normaal. Die drukte was er afgelopen nacht niet.

T-Mobile meldt vanochtend dat het dataverbruik op het mobiele netwerk van T-Mobile is blijven groeien. Afgelopen jaar verbruikten klanten 20 procent meer data dan in 2021. Er was ook een stijging zichtbaar tijdens de jaarwisseling. Toen werd er 5 procent meer data verbruikt ten opzichte van hetzelfde tijdstip tijdens oud en nieuw vorig jaar met een piek tussen 00:05 en 00:15 uur. Niet alleen Oudejaarsavond was druk op het mobiele netwerk van T-Mobile, afgelopen jaar kende ook andere pieken in dataverbruik.

Zo zorgden sportieve hoogtepunten keer op keer voor meer dataverbruik op het netwerk, onder meer de Hollandse schaatsers op de Olympische Spelen. Kjeld Nuis zorgde voor de grootste piek in mobiel dataverbruik tijdens de Olympische Spelen met zijn gouden medaille race op de 1500 meter op dinsdag 8 februari. Het mobiele datavolume was toen 32 procent hoger dan op een gemiddelde dinsdag.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond