Deel dit artikel
-

Mobiele ontwikkelaar The Capitals in Amerikaanse handen

The Capitals, een technologiebedrijf uit Amsterdam, is overgenomen door het Amerikaanse BAMTech Europe. Het is de tweede keer dat ondernemer Thomas Engel zijn bedrijf verkoopt.

Details rondom de overname wil Engel nog niet delen. “Ik houd het voor nu bij de informatie die ik via Emerce’ Industry Wire deel. Half september, tijdens de IBC, zullen we meer details geven”, zegt hij in een telefonische reactie.

Koper BAMTech is geen onbekende naam an sich maar de aandeelhouders erachter zijn klinkende namen. Dat zijn MLB Advanced Media (57%; het internet- en digitaledienstenbedrijf van Major League Baseball) the Walt Disney Company (33%) en de National Hockey League (NHL). De Europese tak is een joint-venture met Discovery Communications. De twee mediabedrijven gingen eind vorig jaar een samenwerking aan.

Met de overname van The Capitals krijgt BAMTech Europe voeten aan de grond in Europa. De hoofdvestiging wordt Amsterdam. The Capitals, opgericht door Erik Wallentinsen, Lennart Broers en Thomas Engel, brengt direct de bulk van het personeel in. Zo’n dertig man.

De ondernemer schrijft: “Het gevolg van de overname is wel dat we van veel van onze bestaande klanten afscheid gaan nemen in de komende maanden, voor een bureau dat al 11 jaar bestaat is dat wel even slikken.” Het is nog niet duidelijk of klanten in de sportwereld, zoals Voetbal International, PSV Eindhoven, KNVB en FOX Sports, daar ook toe zullen behoren.

BAMTech ontwikkelt en levert in Amerika al meer dan een decennium direct-to-consumer streamingdiensten. Momenteel worden er in totaal 7,5 miljoen betalende abonnees wereldwijd bediend via de OTT-diensten. Het ligt voor de hand dat The Capitals de technologiepartij zal zijn die dit in Europa moet gaan helpen faciliteren. Bijvoorbeeld voor Discovery-label Eurosport of Disney-label ESPN, dat geen Europadekkend bereik heeft.

Thomas Engel verkocht vijf jaar geleden zijn toenmalig bedrijf The Saints aan het Nederlandse mediabedrijf NLBuzz, onderdeel van CMI Group. Beiden bestaan niet meer. Het fundament onder BAMTech Europe is aanzienlijk steviger.

Begin dit jaar gaf Engel een interview aan Fast Moving Targets:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond