Deel dit artikel
-

Mobiele telefoon als walkman, radio en fotoboek

De iPod en iPhone krijgen er een goedkope concurrent bij in de vorm van de Nederlandse start-up Wauw.fm. Het bedrijf maakt MP3’tjes, streaming radio en fotocollecties benaderbaar via mobiel internet.

Voor profielensite Classmates.com verzorgde hij vanuit Engeland de internationale expansie en daarna was hij bij Real Networks de baas Consumentenmarkt van Europa. Sinds augustus is Marco Menato weg van de grootschalige internet- en mediaprojecten om aan de Amsterdamse Amstel te bouwen aan Wauw.fm. Hoewel de dienst nog klein is, beoogt hij ook hiermee een internationaal publiek te trekken.

Gisteren lanceerden de makers van Wauw.fm, het bedrijf 24 Access, een publieke testversie van hun mediaprogramma Wauw. "Begin 2008 lanceren we de dienst officieel met een groot feest", aldus Menato tegen Emerce.

Pc benaderen via mobiel internet

Wauw is een systeem, een download voor Windows, waarmee gebruikers gratis de muziek en foto’s van hun harde schijf kunnen benaderen via mobiel internet op hun telefoon. "Maar je kunt ook je favoriete internetradiozenders beluisteren. Je hoeft geen extra software op je telefoon te installeren. Het gaat gewoon via de internet browser. Op basis van iemands mobiele nummer bepalen we wie wat ziet en hoort. En aangezien het je eigen materiaal is, hebben we ook geen problemen met auteursrechten."

De client op de pc encodeert en decodeert het verzonden en ontvangen materiaal. Daaronder vallen ook de foto’s die iemand met zijn mobiel neemt. "Die kun je direct naar de juiste map op je harde schijf versturen."

Het systeem is anders dan Tunin.fm, het radioproject waar Erik de Zwart zijn naam aan verbond (en in investeerde), "in het feit dat je geen client op je mobiel hoeft te installeren. Wij kunnen met duizenden toestellen overweg. Zo lang je maar mobiel internet hebt, bij voorkeur flat fee." Tunin.fm is op veel toestellen ook zonder aparte client te gebruiken.

Mobiele CPM-tarieven veel te hoog

De ontwikkeling van Wauw staat nog in de kinderschoenen. Sinds Menato in de zomer aantrad heeft hij de koers van het bedrijf gewijzigd van een zakelijk naar een consument georiënteerd bedrijf. Die koerswijziging viel samen met een externe kapitaalinjectie voor 24 Access in, van Big Bang Ventures uit België en Solid Ventures uit Nederland.

Het bedrijf wil geld gaan verdienen aan advertenties in het scherm van de mobiele telefoon. Wauw herkent de muzieksmaak van zijn klant en serveert, via een koppeling met een nog nader te bepalen advertentienetwerk, passende reclame uit. "Nu wordt er tot 50 euro CPM gevraagd voor mobiele advertenties. Wij denken dat we met 5 tot 10 euro CPM een bedrijf kunnen bouwen."

De iPod-concurrent begint zijn activiteiten in Nederland, als testfase. De lokale ervaringen worden gebruikt bij de buitenlandse expansie.

Deel dit bericht

4 Reacties

Erik kleinsma

Waarom zou ik mijn MP3 muziek benaderen via een browser terwijl ik ook gewoon MP3's rechtstreeks op mijn telefoon kan zetten voordat ik weg ga. Radio zit overigens ook gewoon standaard op mijn Sony Ericsson K800i telefoon en ik zit dan ook niet te wachten om dat via de browser te beluisteren. Zodra ik wordt gebeld wordt de verbinding verbroken en is het meer werk om weer die radio of mp3tjes via de browser aan te zetten.

Wouter

Dit is volgens mij precies hetzelfde als wat Orb doet ( http://www.orb.com ).

Jeroen Sleutelberg

Wauw. Uitstekende naam 😉 Heel erg gaaf dit. Je foto's bekijken, muziek streamen en in 2008 het beeld van je webcam naar je telefoon streamen. Vind het een heel gave applicatie (krijg alleen een error als ik hoogste kwaliteit mp3 wil streamen).

Klaas Janssen

Erg leuk initiatief, maar of dit nou echt een iPod concurrent is betwijfel ik…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond