Deel dit artikel
-

Mobieltjes bedreigender voor positie TomTom

Consumenten en zakenlieden gebruiken steeds vaker hun mobiele telefoon om, bijvoorbeeld via Google Maps, de weg te vinden. In Europa groeide het aantal mensen die zo TomTom-loos navigeren met 49 procent tot 7,6 miljoen.

Zo luidt althans de conclusie van marktonderzoeker Comscore die bekeek hoe mensen hun mobiele telefoon gebruiken om routes te plannen of hun locatie te bepalen. Immers, steeds meer mobieltjes  zijn standaard uitgerust met een GPS-antenne.

Het gebruik van ‘mobiele landkaarten’ steeg in de VS tot 7,5 procent van de bellers met mobiel internet, in de EU is dat 3,4 procent. In Europa is sprake van een groei van 89 procent in een jaar tijd, in de VS van 49 procent. Het aantal Europeanen dat zijn navigatie-apparaat links laat liggen ten gunste van de telefoon groeit hier sneller.

De populairste GPS-toestellen zijn Apples iPhone en de Nokia’s N95 en N70.

Eenderde van de mobiele bellers gebruikt geen website om te navigeren, maar een apart downloadbaar programma. Ook TomTom biedt overigens zulke software voor mobieltjes, ook bijna voor de iPhone. Het bedrijf plukt dus ook vruchten van deze trend op mobiele telefoons.

Bovendien is TomTom sinds kort eigenaar van Tele Atlas. Dat bedrijf bracht onlangs nog een SD-kaart op de markt, onder de naam McGuider, met daarop volwaardige navigatiesoftware voor GPS-telefoons.

Een andere partij die navigatiediensten voor mobiele bellers biedt, is het Nederlandse Nav4all. Dit in Amsterdam gevestigde bedrijf geeft tot 2010 gratis GPS-navigatiesoftware weg. De programmatuur is simpel in opzet, maar doet exact waar het voor gemaakt is.

Nokia geeft zijn kaartensoftware ook gratis weg. In het kwartaal tot eind juni 2008 werd Nokia Maps 406.000 keer gedownload. Het verschil met Nav4all is dat Nokia-klanten voor de kaarten niet hoeven te betalen, maar voor het opstellen van routekaarten en gesproken navigatie-advies wel.

Bron foto: amagill (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

Gerben Mak

Oud nieuws lijkt me, is al een tijdje aan de gang. Nokia kondigde in januari al aan dat al haar highend toestellen standaard met GPS zullen worden uitgerust. En als eigenaar van kaartenproducent Navteq brengt dat interessante nieuwe mogelijkheden voor Nokia. In diezelfde ontwikkeling past het dat Garmin de Nuviphone heeft geintroduceerd. TomTom heeft dat ook ingezien en begin dit jaar haar inzet op diensten zoals HD Traffic aangekondigd. Wat dat betreft kunnen we denk ik nog veel meer mobiele verrassingen van TomTom verwachten. Overigens heeft de genoemde Nokia N70 geen GPS – wellicht wordt de N78 bedoeld. Zie ook een korte RTL reportage van Cebit 2008 over geo-diensten: http://nl.youtube.com/watch?v=TbXdvxpsg40

Ivo

Het verschil tussen google maps op je telefoon of een tom tom device is ongeveer hetzelfde verschil als vroeger het verschil tussen een papieren kaart en een papieren printje van routenet.  Ik heb zowel een tomtom als een N95 met googlemaps/nokia maps. Alhoewel ik het super vind om met de n95 ergens rond te lopen en de weg te kunnen vinden, vind ik in de auto de tom tom toch behoorlijk wat voordelen hebben. Ten eerste hoef ik mijn telefoon niet in het zicht te hangen en ten 2e is de bediening op een telefoon in de auto gewoon niet optimaal (tenminste op nokia telefoons).

Fons

Er bestaan naast Nav4All nog meer gratis navigatie programma's voor de mobiele telefoon: http://www.gratissoftware.nu/gratis-navigatiesysteem-navigatie-software.php

Jose van Oosten

Waarom gaat TomTom dan geen mobieltjes verkopen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond