Deel dit artikel
-

Mobieltjes beheersen beursvloer IFA 2019

Het Mobile World Congress, Europa’s grootste telecombeurs die traditioneel eind februari wordt gehouden, heeft er een concurrent bij. Zelden werden zoveel nieuwe smartphones gelanceerd als op de IFA in Berlijn dit jaar.

Samsung greep de Europa’s grootste beurs voor consumentenelektronica (tot en met woensdag toegankelijk voor het algemene publiek) aan om de Galaxy Fold te herintroduceren, het vouwbare toestel dat eerder dit jaar van de markt werd gehaald nadat allerlei problemen waren geconstateerd.

Sony kondigde op zijn beurt de Xperia 5 aan, een midrange toestel met kleiner scherm en vlotte specificaties.

LG demonstreerde in Berlijn zijn G8X ThinQ, bestaande uit twee grote schermen zodat je twee apps tegelijk kunt gebruiken. Anders dan bij concurrenten niet vouwbaar, maar gewoon een tweede toestel in een hoesje.

TCL, vooral bekend van het merk Alcatel, lanceerde op IFA een eerste smartphone onder zijn eigen naam, TCL Plex. De middenklasser kost net iets meer dan 300 euro en heeft een driedubbele camera. Ook Motorola kondigde in Berlijn nieuwe smartphones aan, waaronder de Motorola One Zoom met vierdubbele camera.

Vooral HMD Global, aanwezig in Berlijn met een relatief kleine stand, pakte flink uit met een reeks van Nokia toestellen, waaronder de Nokia 6.2 en 7.2, betaalbare Android One-telefoons met driedubbele camera.

In het verleden lag de nadruk bij IFA nooit zo op mobieltjes. Traditioneel draait het bij Europa’s grootste elektronicabeurs om beeld en geluid, oftewel televisies en audio apparatuur en witgoed. Daar was ook dit jaar natuurlijk geen gebrek aan, er zijn hallen vol luidsprekers of slimme wasmachines. Reden dat mobiele telefonie dit jaar ruime aandacht krijgt is de uitrol van 5G.

Dat bleek alleen al uit de eerste twee keynotes afgelopen vrijdag. Die van Richard Yu van Huawei en Cristiano Anon van Qualcomm. De presentatie van Yu zat stampvol, maar de topman van het veelgeplaagde Chinese bedrijf liet zich niet verleiden tot gewaagde uitspraken over de handelsrestricties die Donald Trump zijn bedrijf had opgelegd. Yu ging meteen over op de orde van de dag en dook gelijk in de specificaties van zijn nieuwste mobiele chips.

Qualcomm had een bredere presentatie die vooral duidelijk moest maken dat 5G veel sneller en internationaler wordt uitgerold dan destijds 4G. En ook dat gelijk een groot aantal toestellen beschikbaar zijn. “Geen klonkige testtoestellen,” benadrukte Amon.

Samsung maakte in Berlijn bekend dat het alleen al 1 miljoen 5G toestellen heeft verkocht in Zuid Korea. Het bedrijf heeft, anders dan Apple, reeds een indrukwekkende hoeveelheid 5G toestellen, zoals de Galaxy S10 5G, Galaxy Fold 5G, Galaxy Note10 5G en Galaxy A90 5G.

Toch hinkte de presentatie van Anon (foto boven) op twee gedachten: enerzijds suggereerde hij dat 5G entertainmenttoepassingen als video en live gaming een boost zou geven, anderzijds hebben de meeste 5G toepassingen een meer zakelijk en zelfs industrieel karakter. De telecombedrijven hebben vooral deze laatste sector op het oog. Consumenten blijven nog jaren op 4G zitten. Daarnaast lenen de huidige 5G bundels zich niet voor onbeperkt datagebruik. Bundels voor onbeperkt live gaming zullen er voorlopig niet komen.

Buiten smartphones waren het vooral de 8K schermen die op de beursvloer de aandacht trokken. Het blijft indrukwekkend om te zien: zelfs op enkele centimeters afstand zie je geen beeldpunten. De eerste toestellen zijn inmiddels te koop, uiteraard voor heel veel geld, maar 8K content is er voorlopig nog niet. De vraag is dan ook of 8K, net als 5G, zijn doorbraak gaat beleven op de professionele markt, waar de vraag naar hoge resolutie wellicht meer opportuun is.

CEO Anthony Wood van Roku, in de Verenigde Staten bekend om zijn streaming-apparaten voor televisies, kondigde zaterdag aan dat het bedrijf zijn sofware voor smart-tv’s ook naar de Europese markt gaat brengen. Roku TV gaat daarmee de concurrentie aan met bijvoorbeeld Android TV en WebOS. Het bedrijf begint met het Verenigd Koninkrijk, waar het zijn producten gaat aanbieden en een samenwerking met televisiefabrikant Hisense

Ook nostalgie wordt niet vergeten. Sony viert op IFA het veertigjarige bestaan van de Walkman, die nog altijd bestaat in de vorm van de NW-A100 TPS, een gemoderniseerde versie met 16GB aan geheugen, draaiend onder Android en voorzien van een USB Type C aansluiting.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond