Deel dit artikel
-

Mobieltjes vervangen papieren festivalgids Lowlands

De bezoeker van Lowlands lijkt klaar te zijn voor mobiele applicaties. Voor de derde keer lanceert het festival de ‘Lowlands Mobiele Festival Guide’. Waar in het eerste jaar vijftien procent van de bezoekers het programmaatje downloadden, wil de organisatie dit jaar bij één op de vier bezoekers de mobiel veroveren.

De eerste applicatie van Lowlands stamt uit 2006, waarin toen alleen het programmaoverzicht en biografieën terug te vinden waren. Toentertijd werd deze mobiele festivalgids door 15 procent van de bezoekers gedownload, ongeveer 8.250 keer. Het daaropvolgende jaar mocht het programmaatje al op meer belangstelling rekenen. Met ongeveer 11.000 downloads ging 20 procent van de bezoekers overstag.

Op dit moment, een paar dagen voor het uitverkochte festival van start gaat, staat de teller op 7.500. In de loop naar het festival komt daar altijd nog wat bij. "Het streven is om een dekking van 25 procent te halen", aldus een woordvoerder van Mobi Concepts, die de applicatie op de markt bracht. Dat percentage moet het uiteindelijke aantal op 13.750 zetten.

Extra dienst

Om de applicatie onder de aandacht te brengen, stuurde de organisatie van Lowlands een sms aan iedereen die vorig jaar per tekstbericht de applicatie opvroeg. De verstuurde sms bevatte een link waarmee de geïnteresseerde gebruiker de applicatie weer kon activeren. Slim bedacht om de applicatie weer onder de aandacht te brengen bij een doelgroep die eerder al was geïnteresseerd, maar volgens de woordvoerder ‘gewoon een extra dienst die ze wilden aanbieden’.

Met name het programmaoverzicht in de applicatie wordt veel gebruikt. De gebruiker kan zijn eigen muziekprogramma samenstellen dat vervolgens met een aparte kleur wordt weergegeven in het blokkenschema. Maar ook de ringtones, een nieuwe in de applicatie dit jaar, zijn in trek. Er zijn 500 festivalgangers die hier al gebruik van hebben gemaakt

Een gratis biertje

Naast de ringtones, het blokkenschema, de plattegrond en de biografieën van artiesten is er dit jaar ‘de instant update feature’ toegevoegd. Hiermee kan de organisatie wijzigingen doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer er slecht weer aankomt, maar ook veranderingen in het programma. Volgens de woordvoerder kan de organisatie in principe alles doorgeven: "Als ze iedereen een gratis biertje willen aanbieden, kunnen ze dat hiermee communiceren."

Het Lowlands-publiek beslaat een brede groep. Van beginnende muziekliefhebbers van 15 jaar tot krasse knarren die de leeftijd van 45 hebben bereikt en misschien nog net het overlijden van Jimmy Hendrix bewust hebben meegemaakt. Of deze groep zich ook meer dan gemiddeld bezig houdt met nieuwe technologische ontwikkelingen durft de voorlichter niet te zeggen. "Je ziet dat de applicatie succes heeft. Hij is ook nuttig, de gebruiker heeft er echt wat aan. Dat is denk ik het belangrijkste."

Altijd bij de hand

De festivalgangers lijken klaar te zijn voor de mobiele applicatie. "Dat laten de aantallen wel zien", meent de woordvoerder. Maar de applicatie is vooral handig vervolgt hij: "Ook in het donker. Het papieren programmaboekje wordt altijd weer nat, of je raakt het kwijt. De applicatie heb je altijd bij de hand. Ook als je niet online bent of geen bereik hebt kan je in de applicatie terugvinden waar je moet zijn."

Met het programmaatje richt Lowlands zich ook op de sponsoren. De applicatie is dan ook niet gevrijwaard van reclame. Wanneer de applicatie opgestart wordt, verschijnen zowel het logo van Converse als dat van 3FM. Bij het afsluiten idem dito. En ook de cursor heeft de vorm van het Converse logo. De schoenenfabrikant heeft blijkbaar een goede deal gesloten. Verder keren de logo’s van beide partijen weer terug in het programmaoverzicht en in een apart hoofdstuk onder het menu is ook nog eens ruimte vrij gemaakt voor de sponsoren.

Location-based

Ondertussen zijn er al afspraken gemaakt met 3FM en Converse om ook in 2009 en het daaropvolgende jaar een dergelijke applicatie te ontwikkelen. "We kijken wat er allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld een applicatie speciaal voor de iPhone. Maar daarbij zorgen we er natuurlijk ook voor dat we de mensen kunnen bereiken met een wat ouder mobieltje. We willen een zo groot mogelijk bereik hebben", aldus de woordvoerder. Dit jaar is er ook gesproken over een location-based applicatie, die hopelijk in 2009 beschikbaar is. "Het is natuurlijk handig om op zo’n groot terrein te zien waar je vrienden zijn."

De Lowlands Mobiele Festival Guide’ is ontwikkeld door The Saints en op de markt gebracht door Mobi Concepts.

bron foto: Eerio (CC)

Deel dit bericht

7 Reacties

Michel

aan de hand van het aantal downloads het percentage bezoekers dat de mobiele applicatie heeft bepalen vind ik wel wat kort door de bocht. Er zullen ongetwijfeld een hoop mensen zijn die niet naar het festival gaan, maar wel het programmaatje willen zien. Of mensen die het twee keer downloaden 🙂

PG

Ter aanvulling bekijk ook zeker: iPhone Guide Lowlands 2008 (erg mooi): http://www.iphoned.nl/lowlands-2008-op-de-iphone/1728/

Ronald

Er wordt al anderhalve week beloofd door Lowlands dat er ook een versie komt voor touchscreen telefoons (LG, SE, Samsung, etc), maar die lijkt er niet meer te komen. Morgen begint Lowlands (of eigenlijk vandaag al als je de camping meetelt), maar er is nog geen teken van de touchscreen versie, behalve de melding 'dat ie volgende week komt'. Erg jammer, want ik heb een LG viewty. De standaard applicatie werkt wel, maar is veel te klein voor mijn scherm.

Rik

Ik heb net de festival applicatie op m'n HTC Touch geinstalleerd, en het lijkt gewoon met touchscreen te werken? Moest wel een ander type telefoon kiezen (HTC s710) maar onder Windows Mobile 6 draait het als een zonnetje.

Mark

Na drie keer de procedure doorlopen en geen reactie, de boel gelaten voor wat t is en uitgeweken naar iets dat wel reageert en de Iphone wel ondersteunt.

JC

@ Ronald. Heb een touchscreen HTC Tytn. Moest ook een ander toestel kiezen (s710), maar het werkt als een zonnetje. Gewoon downloaden en proberen zou ik zeggen.

Jef

Voorgaande jaren goed gebruik gemaakt van de Lowmap en dat werkte prima op mijn Sony Ericsson K800i. In de tussentijd ben ik overgestapt naar de HTC Touch HD met een vet groot scherm met een hoge resolutie. Het stelt me dan toch een beetje teleur dat de Lowmap niet mee gegaan is in de tijd, want ondanks dat mij scherm nu drie keer zo groot is, word de lowmap nu de helft kleiner weergegeven als voorheen!  Ik heb het dan wel gedownload, maar zo is het te onhandig in gebruik, dan is een stukje papier toch wat overzichtelijker.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond