Deel dit artikel
-

Wat moet je als webwinkel weten over de Avondklok?

Vandaag wordt de Avondklok ingesteld, tussen 21.00 uur en 4.30. Een lastige maar begrijpelijke keuze van het kabinet om de effecten van het coronavirus maximaal in te dammen, zegt Thuiswinkel.org, de branche-organisatie voor webwinkels in Nederland. De organisatie heeft voor webwinkeliers een Q&A samengesteld met de belangrijkste vragen.

Mogen postbedrijven na 21.00 uur post en pakketten bezorgen?
Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich.

Waar vind ik als werkgever een ‘Werkgeversverklaring avondklok’?
Je kunt de Werkgeversverklaring Avondklok downloaden via www.rijksoverheid.nl/avondklok. Of contact opnemen via corona@thuiswinkel.org.

Wie controleert de werkgeversverklaring – want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven?
Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden, kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?
Nee. Je vult in voor welke dagen en tijdstippen je werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’?
Ja. Je zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als je het formulier print. Als je het formulier digitaal invult, hoef je het niet te ondertekenen. Je vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Welk formulier moet ik nog meer bij me hebben als ik op straat moet zijn tijdens de avondklok?
Ga je tijdens de avondklok de straat op? Dan vul je een formulier in waarop je aangeeft waarom je op straat bent. Dit formulier heet Eigen verklaring Avondklok.

Wat betekent de avondklok voor supermarkten en andere essentiële winkels?
Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20.00 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten sluiten om 20.45 uur.

Kan het nationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/vrachtbrief bij zich hebben.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Heerlijk hoe Corona aanpak kabinet precies de beroepen die we als land op lange termijn NIET willen hebben verheft boven beroepen die we wél willen voor de toekomst van het land, en nu wegkwijnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond