Deel dit artikel
-

Mogelijk fusie Endemol en Talpa

Tv producenten Endemol en Talpa van John de Mol gaan mogelijk fuseren. Dat zegt Endemol-topman Just Spee in gesprek met het FD. Een samengaan met de productiestal van De Mol hangt al jaren in de lucht, maar is er nooit van gekomen door spanningen tussen de directies en een richtingenstrijd binnen Endemol, aldus de krant.

Voorheen waren het Endemol-eigenaren Goldman Sachs en het Italiaanse Mediaset die weinig voelden voor een fusie. Nu zij hun belang hebben afgebouwd, is de weg vrij voor de gedroomde Nederlandse consolidatie, aldus het FD.

Daar komt bij dat Endemol zijn schuld van 2,7 miljard dollar zo goed als gesaneerd heeft. Een fusie kan overigens pas worden gerealiseerd als de definitieve sanering van de Endemol-schulden zijn afgerond.

Volgens Spee zou het logisch zijn om zijn internationale verkoopapparaat te versmelten met de ideeënfabriek van De Mol, waarmee succesformats als The Voice een groter distributieplatform krijgen.

De Talpa Media Groep werd in 2003 opgericht, en vormde de aanzet tot de televisiezender Tien (later Talpa) die maar een kort leven was beschoren. De grote successen kwamen veel later, met name met het format The Voice, dat aan verschillende landen werd verkocht.

In 2007 verkocht eigenaar Telefonica zijn 75 procent-belang in Endemol aan een consortium waaraan onder meer Cyrte Investments, het investeringsvehikel van De Mol, die zo een belang bleef houden in zijn oude onderneming.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond