Deel dit artikel
-

Mogelijk vierde Europees monopolieonderzoek Google

De Europese Commissie vraagt aan de markt of Google zijn marktmacht heeft misbruikt, hoe en welke gevolgen dat voor lokale partijen heeft.

Dat is op te maken uit een vragenlijst die sinds enkele weken rondgaat onder lokaal georiënteerde zoekmachines. Persbureau Reuters heeft het document net voor het weekend ingezien.

Europa vraagt naar ervaringen van zoekbedrijven in de periode januari 2012 tot en met december 2017. De commissaris voor Mededinging wil weten of en hoe partijen invloed en concurrerentienadeel ondervonden van Google.

De interesse is gewekt door een klacht van Yelp, een MKB-zoekmachine annex recensiesite. Een inventarisatie leidt niet per definitie tot een formeel onderzoek.

Er loopt in Europa nog een onderzoek naar oneerlijke praktijken AdSense. Voor machtsmisbruik kreeg Google al geldboetes ter waarde van 6,7 miljard euro opgelegd voor Shopping en Android. De maatregelen die het trof voor een eerlijkere Google Shopping zijn volgens verscheidene marktpartijen niet effectief.

Foto: e3000 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond