Deel dit artikel
-

Mozilla (Firefox) klaagt weer over concurrenten

Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers hun eigen browser op en bieden mensen geen echt vrije keuze. Dat stelt Mozilla, de organisator achter Firefox, in een nieuw rapport.

Het is niet de eerste keer dat Mozilla zich kritisch uitlaat over concurrenten, misschien wel omdat Firefox een gering marktaandeel heeft.

Zo zou het lastig zijn om de standaardbrowser in te stellen.

‘Wanneer de aanbieder de eigen browser promoot ten koste van alternatieven, heeft dat een negatief effect op iedere persoon op de planeet die het internet vrij wil browsen of doorzoeken.’

Mozilla stelt dat een gezond internet vereist dat beleidsmakers en toezichthouders met partijen als Mozilla samenwerken om innovatie, toegankelijkheid, interoperabiliteit, privacy en security te bevorderen.

Op zijn beurt klaagt Vivaldi, een andere alternatieve browser, dat Google de werking van adblockers in Chrome frusteert. Vivaldi is net als Chrome op Chromium gebaseerd, de door Google ontwikkelde opensourcebrowser, en die beschikt over een ingebouwde adblocker.

Google wil de webRequest API gaan uitfaseren. Externe adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van dataverkeer van de browser.

Er komt een nieuwe declarativeNetRequest (DNR) API voor in de plaats. Die zou echter de mogelijkheden van adblockers beperken door een limiet te stellen aan het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties van een adblocker.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond