Deel dit artikel
-

Mozilla wil gebruik HTTPS afdwingen

Mozilla wil de beveiliging van zijn Firefox-browser verbeteren door afstand te nemen van het onveilige HTTP-protocol. Dat protocol wordt gaandeweg vervangen door het versleutelde HTTPS.

Mozilla sluit zich aan bij lobby van organisaties als IETF, IAB, W3C en de Amerikaanse overheid om het web nog veiliger te maken.

De non-profit organisatie gaat echter niet over een nacht ijs. Met de online gemeenschap wordt de komende tijd een tijdpad afgesproken om HTTP voor specifieke functies stap voor stap uit te schakelen. Niet dat de websites dan niet meer toegankelijk zijn, maar wel zou bijvoorbeeld de toegang tot microfoon en webcam kunnen worden geblokkeerd, zodat niet alles meer werkt.

Vorig jaar besloot Google al om websites die van een beveiligde HTTPS-verbinding gebruik maken een hogere positie in de zoekresultaten te geven, maar Mozilla gaat nu een stap verder om sites ook echt te dwingen om maatregelen te nemen.

Vorige maand werd bekend dat maar bij 19 procent van de Nederlandse overheidswebsites een versleutelde internetverbinding gebruikt kan worden. Slechts vijf procent van de overheidswebsites versleutelt zijn websites altijd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank

Knettergek. Gaat dus gewoon niet gebeuren. Zie je elke Jan-met-de-pet die een webpagina heeft al extra geld uitgeven aan een certificaat en een vast IP-adres (vooral de kosten voor dat laatste lopen tegenwoordig in de papieren)? Alleen omdat de een of andere zot bij Mozilla vindt dat alles maar https moet zijn?
Ga zo door, Mozilla, en jullie browser verdwijnt vanzelf van de markt.

RankINC

@Frank, als je het artikel leest is het voor de sites waar jij op doelt ook niet nodig. Het is pas nodig als je gegevens van andere opslaat of andere privacy gevoelige gegevens, beelden oid gebruikt, opslaat, verwerkt. In mijn optiek zijn dat niet de site van zoals jij ze noemt jan-met-de-pet.

Aan de andere kant zijn we er allemaal bij gebaat dat sites waar wel privacy gevoelige info in verwerkt wordt veilig te hebben. En als dat moet worden afgedwongen is dat juist wel een goede zaak!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond