Deel dit artikel
-

Mozilla houdt ‘taalwedstrijd’ tussen Friezen en Hollanders

Mozilla Common Voice houdt komend weekend een ‘taalwedstrijd’ tussen Friezen en Hollanders. Het doel is om het taalcorpus van Mozilla uit te breiden los van, bijvoorbeeld, Google-technologie. Ieder kan meedoen en deelname kost zoveel tijd als belangstellenden willen gunnen.

De Voice-challenge vindt hier plaats tussen vrijdag 15 en 22 januari en wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Mozilla Common Voice.

Het doel is om in een week tijd zoveel mogelijk Nederlandse en Friese stemmen te verzamelen. Deelnemers spreken op de site, via de browser, gegeven zinnen in en andere beoordelen de opnames. Het resultaat hiervan is een uitgebreide database met gesproken taal in het opensourcedomein van het Nederlands en het Fries.

Over de reden hiertoe zeggen de organisatoren: “veel stemassistenten begrijpen Nederlands en Frysk niet goed. Door op de Common Voice-website zinnen in te spreken en zinnen van anderen te valideren, leer je aan een computer hoe een gewone Fries of Nederlander praat. Het doel is om in één week zoveel mogelijk audio in te spreken en valideren.” Of er na de challenge nog onderscheid wordt gemaakt naar de verschillende Friese dialecten is niet bekend.

De HvA en de RuG zorgen voor de promotie binnen hun instellingen. Inhoudelijk gezien onderzoeken studenten uit Groningen spraaktechnologie in de nieuwe master Voice Technology en bedenken en maken de Amsterdammers toepassingen voor spraak in de minor Conversational Interface.


Photo by Marc Schulte on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond