Deel dit artikel
-

Mozilla investeert in Duitse alternatieve webbrowser

De maker van webbrowser Firefox investeert in de Duitse browser annex zoekdienst Cliqz. Mozilla lijkt voornamelijk geïnteresseerd in de snelle, vernieuwende zoektechnologie en in mindere mate in de browser.

Cliqz maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse non-profit een financieel belang heeft genomen. Om hoeveel geld of welk percentage het gaat, wordt niet verteld. De partijen duiden de samenwerking aan als ‘strategische investering’.

Mozilla profiteert van de deal omdat het een alternatieve zoektechnologie kan gaan aanbieden in zijn browser naast bijvoorbeeld Yahoo en Google. Cliqz claimt heel snel het web te doorzoeken vanuit een zelfontwikkelde webindex, via een eigen crawler. Momenteel doorzoekt deze enkel Duitstalige sites, maar de Amerikaanse investering moet het taalbereik vergroten.

De zoektechnologie ís reeds beschikbaar als add-on op Firefox.

Het is niet duidelijk of de investeringsvoorwaarden het toestaan dat er ook geld naar de ontwikkeling van webbrowser Cliqz gaat. Dat zou voor Mozilla minder interessant zijn. Daarnaast kunnen de Duitse techies zich afvragen in hoeverre ze een beter en internationaler product kunnen maken dan bijvoorbeeld de toppers van Brave, een trackerloze (maar niet reclameloze) browser op basis van code van Mozilla, WebKit, Chromium en deels ook Microsoft.

Hubert Burda Media koestert startup Cliqz in financiële zin via meerderheidsbelang en praktisch met huisvesting in zijn bootcampprogramma.

Foto: Benjamin Kerensa (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond