Deel dit artikel
-

MSN-messenger met oudercontrole

Ouders kunnen voortaan controleren wat hun kinderen uitspoken op MSN-messenger. Daarvoor lanceert Microsoft speciale software.

Begin november lanceert Microsoft een heel pakket aan nieuwe Windows Live diensten. Onderdeel daarvan is ‘OneCare Family Safety'. Emerce schreef eerder over de bèta lancering van het nieuwe dienstenpakket.

MSN-messenger was, zeker een paar jaar geleden, veel in het nieuws. Niet alleen omdat het een populaire online communicatiedienst is, maar ook vanwege incidenten waarbij volwassenen in contact probeerden te komen met kinderen en jongeren. De nieuwe ‘familiesoftware' lijkt een antwoord op die incidenten.

Volgens marketingdirecteur online services Derk Wagelaar ziet Microsoft het als haar taak om kinderen en jongeren te beschermen tegen kwaadwillenden en de gevaren van het internet. Eerder lanceerde Microsoft al een ‘tool' waarmee ouders een filter konden plaatsen op Internet Explorer, zodat kinderen geen toegang hebben tot bepaalde websites. OneCare Family Safety is daar een uitbreiding op.

Met de nieuwe sofware krijgen ouders onder meer vriendenuitnodigingen van hun kinderen te zien. Zij krijgen deze binnen op hun eigen MSN-account. Zo kunnen ouders in de gaten houden met wie hun kinderen contact hebben. Kinderen kunnen alleen nieuwe vriendjes toevoegen als deze door ouders zijn goedgekeurd.

Controle omzeilen?
Gaan kinderen, om die controle te omzeilen, dan niet gewoon een ander account aanmaken? Wagelaar "Kinderen melden zich, als de software is geïnstalleerd, op een computer aan met hun gebruikersnaam. Zij hebben zo alleen toegang tot het MSN-account dat door de ouders is goedgekeurd."

Wagelaar geeft toe dat, als kinderen dat willen, er misschien best mogelijkheden zijn om onder de controle via ouders uit te komen. "Het gaat om een afspraak tussen ouders en kinderen, net zoals je andere afspraken in een gezin maakt. Met deze software worden zulke afspraken makkelijker te handhaven." De software is vooral bedoeld voor wat jongere kinderen, zegt hij.

De ‘familiesoftware' is overigens niet alleen bedoeld om het gedrag van kinderen op MSN-messenger voor ouders inzichtelijk te maken. Ouders kunnen ook activiteiten van kinderen op Hotmail in de gaten houden. Ouders kunnen zien van wie hun kinderen e-mails ontvangen.

Minder populair
Op dit moment zijn er zo'n zes miljoen actieve Nederlandse MSN-accounts. Volgens Microsoft zijn deze ‘in bezit van' ongeveer vijf miljoen ‘unieke' Nederlanders.

Dat messenger minder populair zou zijn onder jongeren, zoals onderzoekers van NewRulez onlangs beweerden, is niet in lijn met de bevindingen van Microsoft zelf, zegt Wagelaar. Wel geeft hij toe dat het gebruik de laatste tijd minder hard groeit dan een paar jaar geleden. En dat Nederlanders, vergeleken met een paar jaar geleden, een breder scala online diensten gebruiken. In die zin is MSN-messenger, hoewel het totale gebruik niet is gedaald, minder dominant.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Bob

Hoe diep kan men zinken?handig maar dat maakt niet uit want dan spreken ze het toch gewoon ergens anders af?

chris

Heel erg goed, een stap in de goede richting! De 'sociale controle' zal zeker bijdragen aan minder digitale viezerikken (zacht uitgedrukt) en digitale pestkoppen, dat is tenminste mijn grote hoop!!

Martijn van Loon

Of koop gewoon een keylogger op: http://www.keylogger-keyloggers.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond