Deel dit artikel
-

MSN Video strijdt in Nederland met YouTube

MSN lanceerde woensdag een nieuwe versie van MSNVideo.nl. De tweede videosite van Nederland gaat de strijd aan met YouTube met op jongeren gerichte filmpjes en user generated content.

De nieuwe versie van MSNVideo.nl werd woensdag gepresenteerd, nadat Microsoft de Amerikaanse videosite eerder deze maand al had vernieuwd. MSNVideo richt zich op de jonge MSN-doelgroep (15 tot 25 jaar) met veel filmpjes over showbizz, humor en lokale artiesten. Zo startte rapper Yes-R woensdag met een eigen online reallife-soap op de site en biedt MSN Video nu ook grappige filmpjes van onder meer het Nederlandse BoomChicago.

Het is ook de bedoeling dat MSN Video een open podium wordt voor jong, Nederlands talent, want Microsoft realiseert zich dat Nederlandse artiesten goed scoren op internet. "Nederlandse artiesten en rappers doen het erg goed bij de Messenger-generatie. Yes-R en Jan Smit zijn bij ons populairder dan Beyoncé of Mika", zei Matthijs Sienot, executive producer van MSN.nl tijdens de perspresentatie in Amsterdam.

Zelf uploaden van filmpjes is ook mogelijk. Microsoft controleert alle filmpjes vooraf op onder meer porno of auteursrechtenschendingen. Dat gebeurt zowel automatisch via het Audible-systeem als handmatig door ongeveer 100 internationale moderators. "Die mensen zitten niet in Nederland", aldus Sienot. Ook YouTube gebruikt overigens het copyrightfilter van Audible.

Tweede videosite van Nederland

"We waren niet de eerste met video, maar we zijn stilletjes uitgegroeid tot de nummer twee site op dit gebied in Nederland", aldus Derk Wagelaar, marketingdirecteur online services van Microsoft Nederland. Volgens hem trekt alleen MSN Video al 1,1 miljoen bezoekers per maand. "Dat terwijl de bekendheid van de site nog relatief laag is."

User Generated Content is niet het populairst op de video site, aldus Wagelaar. "Nieuws wordt het meest aangeklikt, daarna bloopers, filmfragmenten en -trailers, muziekclips en daarna pas user generated content."

De site richt zich vooral op filmpjes die gemakkelijk 'te snacken' zijn. Wagelaar: "Drie minuten is al lang genoeg voor een online filmpje. Slechts 3 procent van de mensen wil hele tv-programma online gaan kijken. Ook zijn ze niet bereid te betalen voor content, het geld moet via advertenties binnenkomen."

Commercials

Met de nieuwe versie van MSN Video integreert Microsoft ook nieuwe advertentievormen in video zoals layers die over de videobeelden heen komen. YouTube biedt vergelijkbare vormen. MSN laat uploaders nog niet mee verdienen aan hun content, waarmee YouTube experimenteert. Sienot: "Maar als we een populaire filmer tegenkomen op onze site zullen we zeker gaan kijken hoe we daar meer kunnen uithalen."

De advertentie-omzet van de site moet in vijf jaar vertienvoudigd zijn, zegt Wagelaar. De reclamespotjes in de video's bij MSN duren niet langer dan 10 tot 15 seconden. Ook komen de spotjes niet voorafgaand aan elk filmpje, maar slechts om de twee bekeken minuten maximaal één keer. "We willen mensen niet te veel irriteren. Als je een paar filmpjes kort kijkt, dan krijg je maar één commercial en niet bij het begin van elk filmpje."

Soapbox

De nieuwe videosite integreert de functies van Micorsofts Soapbox-platform. Zo kunnen gebruikers filmpjes gemakkelijker met elkaar delen, via e-mail maar ook binnen Live Messenger. Gebruikers kunnen zelf aangeven of ze een filmpjes openbaar willen maken of alleen willen delen met vrienden. Filmpjes van gebruikers zijn ook gemakkelijk te plaatsen op externe sites of profielpagina's. Dat geldt niet voor de ingekochte content bij MSN Video van partijen als Zoom.In. Ook kunnen MSN-bezoekers zelf playlists samenstellen en delen met andere gebruikers.

 

De real life soap met Yes-R gaat zeker een halfjaar lopen op MSN Video. De rapper uit Amsterdam-Oost werkt daarvoor samen met een cameraman die zijn leven filmt. Er vallen drie filmpjes per week te verwachten, zegt de rapper.

Volgens rapper Yes-R worden de videosites ook steeds belangrijker voor Nederlandse artiesten. "Vroeger had je meer kans om op The Box te komen dan op TMF of MTV. The Box is nu weg, dus wordt het moeilijker en speelt internet een grotere rol. Sites als MSN Video en YouTube zijn hartstikke belangrijke voor beginnende maar ook bekende artiesten. Jongeren gaan liever op zoek naar je op zo'n site dan dat ze gaan zitten wachten tot je clip op tv voorbijkomt. Steeds meer grote namen zijn daarom internetclips gaan droppen."

Mobiele plannen

MSN Video heeft nog geen versie geschikt voor gebruik op de mobiele telefoon. "Maar daar zijn wel plannen voor", vertelt Wagelaar. "Het gebruik van mobiele toepassingen zien wij snel stijgen, zeker nu de prijzen en abonnementsvormen aantrekkelijker worden. Vooral het gebruik van de mobiele client van Live Messenger stijgt snel. Dat komt doordat Nokia het programma standaard installeert op nieuwe telefoons. Voor nu heeft MSN Video op pc onze eerste prioriteit, maar daarna komt zeker de mobiele variant." YouTube heeft sinds enkele maanden al wel een mobiele versie van de site.

Microsoft is vooralsnog niet van plan MSN Video ook aan te bieden op digitale tv-platforms. Wagelaar: "Je hoeft ons niet te verwachten bij KPN of Tele2."

De meeste ingekochte filmpjes blijven maar 90 dagen vindbaar op de site. Door gebruikers gemaakte filmpjes blijven langer online. De videosite van MSN werkt nu ook op Apple-computers. Dat was tot nu toe niet het geval.

MSN.nl trekt maandelijks ruim 2,8 miljoen unieke bezoekers. Er zijn in Nederland 6,9 miljoen mensen met een Windows Live- of MSN-account.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond