Deel dit artikel
-

Multibandveiling 5G geëindigd, KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen twintig jaar vooruit

KPN, Vodafone en T-Mobile melden tegelijkertijd dat ze 5G spectrum hebben aangekocht in een veiling. De multibandveiling is vandaag formeel geëindigd en heeft in totaal 1,23 miljard euro opgebracht.

KPN en Vodafone betaalden 416 miljoen euro. T-Mobile 400 miljoen. De startprijzen voor de veiling waren naar de mening van T-Mobile te hoog. Aangezien het dataverkeer nog altijd sterk groeit en daarmee de behoefte aan spectrum groot is, was de veiling erg concurrerend. Dit heeft geresulteerd in een opbrengst voor de overheid die ruim een derde boven het door haar bepaalde minimum ligt.

De nieuwe frequentievergunningen hebben een looptijd van 20 jaar. Daarbij gaat het om de 700, 1400 en 2100 MHz banden. De interessantste frequenties zullen later worden geveild. In de komende jaren worden ook 5G-frequenties in de 3.5GHz en 26GHz banden beschikbaar gesteld. Hiermee nemen de mogelijkheden en snelheden van het 5G-netwerk nog verder toe.

Bij de veiling waren maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij zijn dus ook de huidige vergunningen van de aanbieders meegeteld. Zo blijft er voldoende concurrentie op de telecommarkt.

T-Mobile zet de 700 MHz band direct in voor haar 5G-netwerk. De 1400 MHz band biedt extra capaciteit en dekking, wat ook ten goede komt aan de klantervaring binnenshuis, zo zegt het bedrijf. Al voor de veiling beschikte T-Mobile over dezelfde hoeveelheid spectrum in de 2100 MHz band.

Vodafone lanceerde eind april volwaardig 5G via het eigen Gigabit netwerk. Het streven was om eind juli bereik te bieden aan het overgrote deel van Nederland.

De Rijksoverheid houdt naar eigen zeggen ‘voldoende en nadrukkelijk’ een vinger aan de pols bij het onderzoeken van de gezondheidsaspecten van mobiele communicatietechnologieën.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond