Deel dit artikel
-

Musk: ‘Publicatie broncode chatbot Grok aanstaande’

Start-up xAI publiceert in de komende dagen de broncode van zijn chatbot Grok. Oprichter Musk stort zich tegelijkertijd in een rechtzaak tegen OpenAI, dat zakelijke beloftes zou breken.

Grok moet een open source alternatief worden voor OpenAI. Het bedrijf xAI is in maart 2023 opgericht door Elon Musk en verwierf 143 miljoen dollar venturecapital.

xAI claimde eind 2023 het dat zich al redelijk kan vergelijken met LlAMA van Meta en Claude van Anthropic. Wat de huidige stand van het zaken is van het autoregressieve op Transformers gebaseerde model is niet bekend.

Net als andere LLM’s wordt Grok een samenvattingsmachine. AI’s zijn niet echt intelligent, omdat ze niet kunnen heugen, plannen, redeneren en kennis van de wereld ontberen.

Grok draait op Kubernetes, Rust, en JAX, een progressieve keuze.

De publicatie van Groks broncode komt op een moment dat Elon Musk in de rechtbank de strijd aangaat met een andere AI-start-up waar hij bij was betrokken: OpenAI. Hij daagde het bedrijf vorige week omdat het afwijkt van de oorspronkelijke oprichtingsovereenkomst.

Anders dan beoogd, in de ogen van Musk althans, werd OpenAI een ‘closed bedrijf’. Daarnaast zou OpenAI’s techniek zó geavanceerd z zijn geworden, dat het een bedreiging vormt voor de mensheid. CEO Sam Altman moet dat voor de rechter komen uitleggen, vindt de oprichter van de prille nog-niet concurrent.

AI-technologie kan over een paar jaar een enorme energieslurper zijn, volgens Alex de Vries. Hij rekent uit dat dat kan oplopen tot de elektriciteitshonger van landen als Nederland, Zweden en Argentinië.

Foto: othree (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond