Deel dit artikel
-

MWC: ‘Markt voor digital twins explodeert’

De markt voor digital twins is nu al zo’n 4 miljard dollar waard, maar dat wordt wel tien keer zoveel, voorspelde Tommy Bjorkberg, CTO van ZTE, gisteren op het Mobile World Congress.

Het was een van de vele buzzwoorden die rondzongen op het grootste telecomcongres van Europa. Een digital twin is een digitale representatie van een fysiek object of een situatie. Daarmee kun je allerlei simulaties uitvoeren en voorspellingen doen over het toekomstige gedrag en gebruik van het fysieke origineel.

Digital twins maken het ook mogelijk om met data uit de echte wereld in een gecontroleerde virtuele wereld de effecten van bepaalde oplossingen te voorspellen.

Simulaties en VR-toepassingen worden uiteraard al langer gebruikt. Digital twins moet je dan ook zien als volgende stap binnen de Smart Industry. Niet alleen wordt er een digitale reproductie gemaakt; deze kan ook real-time gekoppeld zijn aan het fysieke object. Wijzig je het fysieke object, dan verandert de twin mee.

Analist Ali Rebaie benadrukte dat je niet alleen een digitale tweeling kunt maken van technische oplossingen, maar ook van een veestapel of van mensen die kunnen blijven ‘doorleven’ nadat het fysieke origineel is overleden. Handig of wellicht afschrikwekkend voor de nabestaanden.

Tommy Bjorkberg gelooft dat onderhoud aan complexe technische systemen kan worden verbeterd door simulaties. Het is ook het ideale middel om kunstmatige intelligentie uit te proberen.

Ericsson maakt tegenwoordig standaard digitale tweelingen van zijn netwerken. Een van hun klanten is Swisscom, die te maken heeft met maximale transmissievermogens die de Zwitserse overheid heeft opgelegd. “Daarmee experimenteren in het echt levert problemen op, en het gevaar dat je de regels schendt, dus hebben we het virtueel opgelost,” vertelde Claudia Garcia van Ericsson.

Biju Nair van Assurant wil digitale tweelingen inzetten voor onder meer de configuratie van hardware thuis. “Je kunt ook denken aan technische ondersteuning. De tweeling weet dan bijvoorbeeld dat een bepaald apparaat onderhoud nodig heeft op basis van het aantal uren dat het is gebruikt.”

De Digital Twin is volgens experts straks niet meer weg te denken op de bouwplaats en wordt mogelijk standaard bij de infra-wereld. Ook in Nederland. Voor de Rijnlandroute en de A16 Groene Boog zijn al virtuele tweelingen gecreëerd. De veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt een digital twin van de provincie. Deze digitale kopie moet inzicht geven in de verschillende risico’s binnen het gebied.

Timoni West, hoofd Augmented & Virtual Reality van Unity, denkt dat digital twins eenzelfde term gaat worden als de electronic superhighway in de jaren negentig. “Eigenlijk hebben we het daar al niet meer over omdat het inmiddels vanzelfsprekend is. De digital twin wordt iets wat we straks heel normaal gaan vinden.”

Foto MWC

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond