Deel dit artikel
-

MWC 2018: De wederopstanding van Nokia

Terug van weggeweest: het Finse merk Nokia. Nog maar nauwelijks een jaar in de markt claimt moederbedrijf HMD Global het marktleiderschap in 15 markten.

CEO Florian Seiche hoopt binnen enkele jaren weer tot de top 5 van smartphonefabrikanten te horen. Of nog beter: tot de top 3.

Aan de productie ligt het niet. Het bedrijf heeft zondag een hele zwik nieuwe toestellen aangekondigd: de goedkope Nokia 1 met Android Go, een nieuwe versie van de Nokia 6 (2018), de grotere Nokia 7+ en de Nokia 8 Sirocco.

Qua design zijn deze toestellen niet heel erg bijzonder, maar ze worden geleverd met een schone versie van Android, een optie die tot nu toe alleen was voorbehouden aan de Nexus- en Pixeltoestellen van Google.

Ook werd een heruitgave van de Nokia 8110 getoond, een klassieke gliderphone met fysiek toetsenbord dat vanwege zijn gele kleur en kromming doet denken aan een banaan.

In een jaar tijd heeft HMD Global zelfs elf toestellen uitgebracht onder de merknaam Nokia. Daarvan zijn 70 miljoen exemplaren verscheept.

Met dit succes is het wel wat vreemd dat de toestellen in de immense stand van Nokia letterlijk in een hoekje zijn weggestopt. Kennelijk wordt het grote geld toch vooral verdiend met netwerkapparatuur, de belangrijkste activiteit van de Finnen.

De comeback van Nokia is niettemin opmerkelijk, want nog maar een paar jaar geleden mislukte het avontuur dat Nokia was aangegaan met Microsoft. Toen met eigen software niet viel op te boksen tegen Google en Apple, besloot het bedrijf zich te onderscheiden met Windows Phone. Dat stierf onlangs een stille dood. De Nokialicentie ging naar een nieuw bedrijf waarin Nokia participeert.

Vooralsnog mijdt HMD Global de concurrerende Amerikaanse markt. Nokia moet zich eerst elders bewijzen. Met name in India, waar HMD Global een fabriek heeft staan.

Om de gewilde top 5-positie te bereiken concurreert Nokia dan ook vooral op prijs: de nieuwe toestellen zijn vaak honderden euro’s goedkoper dan die van grote concurrenten.

Maar daar liggen wel de grootste kansen: het gevecht om luxe smartphones (iPhone X, Galaxy S9) gaat Nokia niet winnen, maar de markt voor goedkopere smartphones is nauwelijks serieus ontgonnen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond