Deel dit artikel
-

MWC: Ballmer kift op Apple en Google

[VIDEO]“Bij die andere mobiele platformen wordt je overstelpt met interfaces vol icoontjes en moet je eerst je telefoon aanzetten om een foto te nemen. Bij Windows Phone niet”. Microsoft-baas Steve Ballmer neemt zonder namen te noemen Apple en Google op de hak.

Exact een jaar na de lancering van Windows Phone 7 gebruikt Microsoft-baas Steve Ballmer het podium van het Mobile World Congress weer om vliegen af te vangen van zijn grootste concurrenten: Apple en Google.

De kans dat Microsoft een serieuze speler op de mobiele markt wordt, wordt groter. Afgelopen vrijdag sloot het immers een nauw samenwerkingsverband met Nokia. Dat vergroot de distributiekracht van Windows Phone 7 enerzijds en biedt consumenten meer keuze tussen smartphones anderzijds.

Maandag sprak Ballmer in een afgeladen hoofdzaal op het Spaanse telecomcongres. Daar lichtte hij zijn mobiele plannen voor 2011 toe.

Upgrade Windows Phone richting concurrentie

Zonder een exacte datum te noemen zei hij dat er in de loop van dit jaar een gratis update komt voor Windows Phone. De losse elementen van deze update brengen het Microsoft-platform in technische zin steeds dichterbij Android en iOS.

Dit jaar krijgt Windows Phone:

  • Multitasking voor eigen en derde applicaties
  • Een nieuwe web browser op basis van IE9-technologie (HTML5)
  • Hardware en graphics acceleration
  • Ondersteuning voor Skydrive, waardoor ook consumenten documenten ‘in de cloud’ kunnen delen met elkaar
  • Nauwere integratie met Twitter, naast de reeds aanwezige ondersteuning voor Facebook

Iconen en fragmentatie

“De markt wordt overstelpt met toestellen die allemaal dezelfde interface hebben en vooral heel veel icoontjes. Die icoontjes vergen ook nog eens veel kliks en maken applicaties heel moeilijk te vinden. Dat willen wij verbeteren.  Negen van de tien mensen die ons benadering van het mobiele platform ziet vindt dat aansprekend”.

“We gaan er voor zorgen dat ons systeem geen fragmentatie kent”, zegt hij snerend naar Google. Darmee doelt hij op het feit dat er van Android relatief veel verschillende versies circuleren. Dat is vooral voor ontwikkelaars lastig omdat ze niet alleen voor een brede variatie van apparaten moeten optimaliseren maar ook nog eens voor verschillende versies van hetzelfde besturingssysteem.

In vergelijking met de downloadwinkels van Apple en Google is Marketplace van Microsoft nog klein. Uit cijfers van Distimo blijkt overigens wel dat apps voor Windows Phone wel de snelst groeiende categorie is. Ballmer: “Er zijn achtduizend apps om uit te kiezen. Dertigduizend ontwikkelaars hebben zich aangemeld om mobiele software te schrijven en ons bouwpakket daarvoor, Visual Studio, is een miljoen keer gedownload.

De Microsoft-topman had collega Joe Belfiore meegenomen om een aantal demonstraties te geven van de nieuwe elementen in de aanstaande update van Windows Phone 7.

Emerce filmde van afstand mee:

Noviteiten in beeld

Microsoft Internet Explorer voor mobiel

Multitasking in Windows Phone 7

Xbox spelen met console én Windows Phone

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond