Deel dit artikel
-

‘MWC Barcelona politieker beladen dan ooit’

Was het Mobile World Congress jaren geleden een puur technologiefeest, tegenwoordig kleeft er veel en steeds meer politiek aan vast. Er zijn politici nodig met visie en gevoel voor verantwoordelijkheid, stelt consultant John Strand.

Strand bezoekt het, onopvallend gerebrande, MWC Barcelona voor de vijftiende keer en heeft de thematiek, het aantal bezoekers en het soort aanwezige spelers behoorlijk zien veranderen. “Het MWC is steeds politieker beladen met toenemende aandacht voor regelgeving en toezicht. We leven in een tijd waarin politieke projecten mislukken, denk aan Europa en brexit. En politici brengen geen groei.”

De Deen richt zijn pijlen bijvoorbeeld op de Europese Commissie. “Twee decennia aan regulering van de telecomindustrie heeft in Europa niet de groei en innovatie gebracht die beleidsmakers beloofden.” Hij verwacht dat eurocommissaris Mariya Gabriel zelfs voor nog meer regulering zal pleiten.

Een ander gevoelig onderwerp is de vraag welke partijen wel en liever geen 5G-netwerkapparatuur mogen leveren. Huawei uit China komt er in de VS niet in, in Engeland wel en Europese landen moeten er nog over nadenken. Notitie in de marge: Huawei landde in Europa toen Telfort de Chinezen contracteerde voor de aanleg van zijn EDGE-netwerk (2,5G).

“Brancheorganisatie GSMA moet balanceren. Aan de ene kant wil de industrie een beter speelveld van overheden, maar verdedigt ook de belangen van leden die al Chinese apparatuur hebben én het wil verkopers van netwerkapparatuur die met China concurreren niet van zich vervreemden.” Consultant Strand vermoedt dat deze discussie de uitrol van 5G in Europa vertraagt. “Let wel, Amerika lígt al twee jaar voor.”

Foto: lenovophotolibrary (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond