Deel dit artikel
-

MWC 2012: Binnenkort meer machines dan mensen mobiel online

Dit jaar is het omslagpunt waarbij meer machines dan mensen via een SIM-kaart mobiel online zullen zijn. De mobiele telecomsector zoomt in op machine to machine-communicatie en NFC.

Het maximum is ongeveer bereikt aan het aantal mensen met een mobiele telefoon. De volgende groeigolf komt uit de hoek van de machines. Het internet of things begint praktijk te worden, voorspelt de mondiale brancheorganisatie GSM Association.

Directeur van de organisatie Anne Bouverot rekende gisteren tijdens de opening van het Mobile World Congress in Barcelona voor dat er 3,6 miljard mensen zijn met een SIM-kaart. Er zijn echter 6,6 miljard connecties live vandaag de dag. Dat houdt in, dat bijna de helft van het mobiele connecties wordt gerealiseerd met machines. Dat kunnen parkeerautomaten zijn, maar ook auto’s, pillendoosjes en beveiligingssystemen.

Haar Franco Barnabé, voorzitter van de GSMA, constateert ook dat het aantal apparaten per persoon met een SIM groeit. Steeds vaker hebben een of meerdere personen in een huishouden zowel een telefoon als netbook of tablet. Die laatste twee zijn ook steeds vaker voorzien van een SIM-kaart.

Barnabé: “In 2015 zullen er negen miljard mobiele connecties live zijn. Je ziet het multi device-gebruik groeien, maar ook machine to machine-communicatie.” De mobiele groei komt zichtbaar uit connecties van apparaten die tot dusver nooit live waren.

Een praktisch probleem, is dat lang niet alle huishoudens in staat zijn om voor iedere apparaat met de optie voor een SIM-kaart een data-abonnement te kopen. Een data-abonnement kost minstens tien euro per maand, wat in tijden van economische tegenwind niet altijd wenselijk is.

Brian Dunn, ceo van retailketen Best Buy, sprak hier gisteren in Barcelona zijn zorgen over uit. Als de mobiele aanbieders samen met de hardwarefabrikanten en retailers de propositie niet verbeteren, dan kost dat klanten en gaat de digitale ontwikkeling langzamer dan mogelijk.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pim Bilderbeek

Een data abonnement voor elk device gaat natuurlijk niet gebeuren, een paar alternatieven zijn:

– data wordt onzichtbaar met het device verkocht (amazon kindle whispernet model)
– operators bundelen data tegoed over verschillende devices, dus 1 abonnement, meerdere devices
– operators promoten de smartphone wifi hotspot functie ipv daar extra geld voor te vragen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond