Deel dit artikel
-

MWC: Huawei wil graag weer toestellen op de Nederlandse markt

“We willen graag weer toestellen op de Nederlandse markt brengen, maar lopen tegen het probleem aan dat gebruikers afhankelijk zijn van iOS en Android, iets dat we nu niet kunnen bieden.” Dat vertelde COO Gert-Jan van Eck van Huawei Nederland vandaag op MWC in Barcelona tegen de verzamelde Benelux pers.

De Amerikaanse regering zette Huawei (qua beursvloer de grootste exposant in Barcelona), op de zwarte lijst omdat men vreest dat het bedrijf via achterdeurtjes in zijn technologie spionage door de Chinese overheid mogelijk maakt. Bewijs daarvoor is overigens nooit geleverd.

De Chinese techgigant Huawei besloot daarop zijn smartphones met zijn eigen systeem HarmonyOS uit te rusten, een alternatief voor Android. Gebruikers van sommige Huawei-toestellen konden zelf overstappen van Android naar HarmonyOS.

Het systeem is in Europa niet aangeslagen. Huawei was ooit een van de populaire fabrikanten van Android-smartphones, in Nederland had het bedrijf een derde positie na Samsung en Apple. Daar is niets van overgebleven. Probleem is ook dat apps die de overheid gebruikt niet op Huawei toestellen mogen worden geïnstalleerd.

De Europese Unie overwoog vorig jaar een totaalverbod op het gebruik van 5G-apparatuur van potentieel riskante bedrijven, waaronder Huawei. In Nederland werd Huawei in 2021 uit de kern van telecomnetwerken geschrapt. Van Eck benadrukt dat Huawei nog steeds veel telecomapparatuur levert aan Nederland, naast een hoop nieuwe technologie op het gebied van energie en klimaat. “We hebben nog altijd veel activiteiten in Nederland.”

“Ik zie wel dat de verstandhouding met China in het algemeen wat beter begint te worden,” zegt Van Eck hoopvol. “Eurocommissaris Thierry Breton lijkt ook een stuk milder geworden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond