Deel dit artikel
-

In één kwartaal meer durfkapitaal dan in heel 2020

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het eerst halfjaar van 2021 bijna 3 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald, tegenover circa 500 miljoen euro in hetzelfde halfjaar een jaar eerder. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van onder meer de Dutch Startup Association (DSA), KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Techleap.nl.

Het hoge aantal in het afgelopen kwartaal werd vooral gekenmerkt door een paar grote investeringsrondes van onder andere Mollie (€665 miljoen), MessageBird ($800 miljoen), bunq (€193 miljoen) en Lumicks ($93 miljoen). Innovatieve bedrijven halen daarmee opnieuw een Nederlands recordbedrag binnen, maar lopen internationaal gezien nog achter.

Deze groeiende geldstroom nam vooral in het tweede kwartaal een vlucht: durfkapitalisten investeerden de laatste maanden ruim 2 miljard euro in startups en scale-ups, beduidend meer dan de 751 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021. De teller dit jaar staat hiermee nu al hoger dan het totaalbedrag opgehaald in heel 2020 (€1,7 miljard).

Niet alleen in latere fases, maar ook de vroege fase investeringen lieten een groei zien. Nederlandse scale-ups waren voor grote rondes vooral in trek bij buitenlandse investeerders; deze rondes zijn nog moeilijk te realiseren in het daarvoor te beperkte Nederlandse ecosysteem.

Was er vorig jaar nog sprake van terughoudendheid die kort na de uitbraak van de pandemie onder durfkapitalisten leefde, de markt herstelde zich in 2020 grotendeels al, vooral door grotere investeringsrondes.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond