Deel dit artikel
-

Na Frankrijk schort ook Spanje digitaks op (update)

Spanje stelt zijn voorgenomen Google belasting uit onder druk van de VS. De Spaanse regering had vandaag willen instemmen met de versnelde introductie van de nieuwe belastingmaatregel.

Vicepremier Nadia Calviño benadrukt dat het opschorten van de belastingmaatregel geen uitstel inhoudt. Men wil wachten op voorstellen van de OECD, de club van rijke industrielanden, die zich al enige tijd buigt over internationale belasting op multinationals en grote techbedrijven.

De belasting geldt alleen voor internetbedrijven met meer dan 3 miljoen euro omzet en 750 miljoen euro internationaal. De belasting levert de Spaanse schatkist naar schatting 1 miljard euro op.

Frankrijk voerde al eerder een dergelijke techbelasting in: een heffing op grote (vooral Amerikaanse techbedrijven) die geen fysieke vestigingen in het land hebben en daar dus niet konden worden belast. Maar nadat president Trump bezwaar maakte tegen de belastingmaatregel die in zijn ogen toch vooral protectionistisch is, wordt deze voorlopig niet ingevoerd.

Andere landen hebben ook (soms vergevorderde) plannen voor een speciale techbelasting, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Italië.

UPDATE: Het Spaanse kabinet is het vandaag in elk geval eens geworden over de introductie van de belasting aan het eind van dit jaar. Deze moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond