Deel dit artikel
-

Na iDEAL komt iDIN voor online identificatie

Banken bieden binnenkort een dienst aan waarmee hun klanten zich bij bedrijven en instellingen online kunnen identificeren. De naam voor deze dienst is iDIN. En die lijkt niet toevallig op iDEAL.

iDIN is een dienst van de banken waarmee hun klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Ze hoeven dan geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden.

Organisaties die gebruik willen maken van iDIN, kunnen die naast andere inlog- en identificatiemethoden op hun website aanbieden. Wanneer de klant daar goedkeuring voor verleent, kan de bank persoonsgegevens zoals naam en woonadres doorgeven aan de organisatie.

Bedrijven en instellingen hebben volgens initiatiefnemer Betaalvereniging Nederland een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van online klanten en gebruikers. Wie bijvoorbeeld een verzekering wil afsluiten, moet zich met een wettelijk identiteitsbewijs legitimeren. Met iDIN kan een klant zijn identiteit bevestigen omdat hij zich al heeft gelegitimeerd bij het openen van een bankrekening.

iDL091-WT-IDIN-logo-blauw-rgb-v2-250x209iDIN lijkt op de manier waarop consumenten iDEAL gebruiken: wie een account wil aanmaken bij een webshop, kan iDIN als online identificatiemethode kiezen. Vervolgens selecteert hij of zij de bank waar men zijn bankzaken online regelt. De gebruiker wordt naar het iDIN startscherm van de bank. De gegevens die de webshop wil ontvangen zijn al ingevuld.

Naar verwachting is in de loop van 2016 de dienst beschikbaar voor instellingen en consumenten.

Deel dit bericht

10 Reacties

Josef K

Laten we deze belangrijke bouwsteen van een gebruiksvriendelijk, transparant en veilig internet alsjeblieft niet bij de banken beleggen.

Niet nog meer macht in de verkeerde handen svp.

Oproep aan e-commerce spelers: bekijk aub de alternatieven.

Oproep aan eindgebruikers: bedenk waar banken toe in staat zijn en of je ze een centrale postitie in online gebruikersidentificatie wilt geven.

Paul Haarman

Als ik het zo lees lijkt het me een prima plan. Op zich heb ik er geen problemen mee dat dit een bankinitiatief is. iDeal werkt prima, dus enig krediet hebben ze al opgebouwd. Is de privacy bij banken in goede handen? Ik denk het wel, van oudsher beheren banken financiële gegevens van welhaast iedereen en ik kan niet anders zeggen dat ze dit goed doen. Kortom, ik ben eigenlijk wel enthousiast.

Ray

Lijkt me een ideale manier voor de banken om de PSP buiten te sluiten.

Een bank zal voor elke login (wel of geen sale) een bedrag rekenen.

Nog meer winst, nog meer macht voor banken.

Eric Hondius-Mesman

Ik begrijp de behoefte aan transparantie in de financiële sector. Echter, net als bij het Electronisch Patiëntendossier betekent het dat je vitale gegevens onderbrengt bij een partij die dat niet als core business uitvoert. Deze gegevens kunnen immers door de tussenpartij (bank) op een verkeerde manier of onzorgvuldig toegepast worden. Dat risico vind ik te groot. Dit lijkt meer op een keurmerk waarvan niet vaststaat of de integriteit volledig gewaarborgd kan worden.

JC

Prima initiatief. Dit werkt sneller dan dat we moeten wachten op een initiatief van de overheid (bovendien is ook bij de overheid de privacy niet gegarandeerd).

Js

Banken zijn de enige bedrijven waar de nederlandse centrake bank, de europese centr bank, de autoriteit financiele markten, de privacy waakhond, alke roddelbladen en media, en alle politici de heke dag langs komen en dagelijkse detailrapportage vragen over hun gedrag en komen pottenkijken. Bij de medische, de commerciele, de goodwill bedrijven is dat nog nooit vertoond. Geef mij naar een bank ID, meer toezicht is er nergens. En ze verdienen er niet aan, krijgen wel hoge kosten en nog meer toezicht. Snap niet waarom ze dit willen doen.

tg

@Js: je waarneming klopt niet helemaal. Blijkbaar heeft al die jaren aan “toezicht” niets geholpen. Een dergelijke vorm van toezicht garandeert dan ook niet dat “de” banken goed zijn als ISP en kritische internetportalen en knooppunten als identity broker kunnen beheren. Er is zelfs een specifieke toezicht houder op dit gebied. Ik betwijfel of de banken hier aan kunnen voldoen.

pvn

Als dit ervoor zorgt, dat je diensten en/of producten kan kopen, zonder een kopie van je ID te verstrekken is dit een uitstekend methode.

GaatJeNietsAan

Tip voor iedereen die, zoals ik, bij de bekendmaking van iDIN een ‘dit wil ik niet’ reactie had. Er zijn meerdere banken die u de mogelijkheid geven om de iDIN functionaliteit UIT te zetten. Dus als uw eigen bank u niet de mogelijkheid geeft om het uit te zetten, ga dan naar een andere bank.
Bij de Triodos Bank en de ASN is het nu al mogelijkheid om iDIN permanent uit te zetten, Bij de rabo bank verwacht men dit binnenkort ook te kunnen. De ing en de abn amro menen dat ze hun klanten deze mogelijkheid niet hoeven te geven… Maak uw eigen keuze en bepaal de markt.

loes lang

Ik geloof niet dat IDIN de verplichting tot het (digitaal) opsturen van een ID bewijs altijd vervangt.
Ik krijg het idee dat t een iets betrouwbaardere invoerbron is dan “log in met facebook”, maar eigenlijk dezelfde functionaliteit betreft met hooguit wat extra data.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond