Deel dit artikel
-

Naam Googles AI-assistent verandert van Bard in Gemini

Google brengt lijn in de naamvoering van zijn chatbots. De naam Bard verdwijnt en de ChatGPT-kloon gaat later deze maand Gemini heten.

Bard en Gemini stonden toch al in nauwe relatie tot elkaar. Eerstgenoemde is de technische motor achter de tweede. Dat is te vergelijken met hoe ChatGPT zich verhoudt met GPT.

Interne documenten verklappen de naamswijziging:

Niet alle Europese internetgebruikers kunnen de AI-chatbots van Google gebruiken vanwege privacyregels. Het techbedrijf wil zich er eerst van vergewissen dat er geen AVG-regels worden overtreden met de nog nieuwe dienst. In december vorig jaar werd de geavanceerde Pro-versie gepresenteerd, waarvoor gebruikers moeten betalen. Die is nu wel live in de EU.

Het is nog niet duidelijk of Google ook de AI Duet wil onderbrengen bij het Gemini-label.

Er is Google veel aan gelegen om zijn AI’s succesvol te maken op de particuliere en zakelijke markt. Op de consumentenmarkt komt de zoekmachine steeds een beetje meer onder druk van slimme AI’s. Die geven geen linkoverzichtjes waarbij je zelf maar het antwoord moet gaan zoeken van site naar site, maar directe bondig geformuleerde antwoorden.

Op de zakelijke markt zijn het taalmodellen als LLaMA, Mixtral en GPT die al breed worden ingezet. Van hulp bij reclameproductie tot HR-analist tot softwareschrijver en talloze varianten buiten de digitale sector. Bijna negentig procent van de Nederlandse directeuren sprak onlangs, in een rondvraag van Deloitte, de verwachting uit dat generatieve AI hun organisaties binnen drie jaar zal transformeren.

Foto: Jonny Gios, op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond