Deel dit artikel
-

Nachtarbeid e-commerce België eindelijk toegestaan, maar sector blijft ontevreden

Comeos, de Belgische federatie voor de handel en diensten, keurt de vernieuwde e-commerce regels van de Belgische regering af. ‘Een slag in het water,’ zegt directeur Dominique Michel.

De regering-Michel kondigde vorige week een soepelere regeling voor nachtarbeid in de e-commerce sector aan. Nachtarbeid tussen middernacht en 5 uur kan vanaf 1 januari 2018 ingevoerd worden via een cao met slechts één vakbond.

Het bestaande verbod op nachtarbeid wordt vaak genoemd als oorzaak dat de Belgische e-commerce achterblijft bij andere landen. Recentelijk heeft Comeos nog uitgerekend dat hierdoor 15.000 e-commerce banen verloren zijn gegaan.

Comeos ziet de versoepeling als een symbolische maatregel die niets zal opleveren. Webwinkels willen namelijk – in eerste instantie – van 20 uur tot middernacht kunnen werken. Hiervoor zijn geen maatregelen genomen. Dit moet nog steeds via een wijziging van het arbeidsreglement, waarvoor zeer vaak het akkoord van alle vakbonden vereist is.

Ook de maatregel rond zondagsarbeid is volgens de federatie een schijnvertoning: ‘Om zondagsarbeid toe te laten, moet het arbeidsreglement aangepast worden. Hiervoor is opnieuw zeer vaak het akkoord van alle vakbonden nodig. Het brengt ons geen stap vooruit’.

Ondanks recente beloftes zijn er ook geen maatregelen getroffen om de loonkosten in de handel te verlagen. ‘Vandaag de dag wordt één op de twee online bestellingen voor België in het buitenland voorbereid. Daarin gaat niets veranderen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond