Deel dit artikel
-

Nasdaq valt onder 2000-grens

De Nasdaq doorbrak gisteren bij de opening een magische grens. Voor het eerst in 27 maanden dook de index weer onder de 2000 punten. Dat is zestig procent lager dan op de top van de Internethype. In maart 2000 werd het hoogtepunt van meer dan 5000 punten gehaald.

De grens van 2000 geldt in de VS al langere tijd als psychologische drempel voor beleggers.

De waarschuwingen van afgelopen week, door ondermeer de Nasdaq-reuzen Yahoo, Intel en Cisco, lijken de boosdoener te zijn voor de daling tot onder de 2000. Naast de genoemde bedrijven zag ook Amazon opnieuw een flinke daling met meer dan tien procent. Ook in Nederland kregen de tech-fondsen een tik. De AEX sloot ook flink lager, op 582,9. Het toch al geplaagde Newconomy leverde nog eens meer dan zeven procent in en sloot op 1,30 euro.

LoudCloud, dat voor de meest prominente beursgang van de afgelopen weken zorgde, leek de val te ontwijken. Het aandeel schommelt steeds rond de zes dollar, wat ook de introductiekoers was. Wel stelde het bedrijf de introductieprijs flink bij: van twaalf naar zes dollar.

In de eerste twee uur na opening van de beurs op maandag leverde de Nasdaq al honderd punten in, en daalde naar 1950. Op 10 maart 2000 bereikte de index haar voorlopig hoogtepunt met 5048 punten. Kort daarna sloeg de Internethype om in een doom-scenario; binnen een maand was de Nasdaq Composite al de helft kwijt. De laatste keer dat de beurs onder de 2000 punten sloot, was op 16 december 1998.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans Bassing

Mensen, wordt wakker! De hype in technologie fondsen was gebaseerd op assumpties uit de oude economie. Opgeblazen verhalen, gebakken lucht, focus op geld als 'doel' i.p.v. 'middel tot', elkaar gekker maken dan gek. Het was (en is) gebaseerd op mensen die internet zien als een middel om snel binnen te zijn. En we willen allemaal ons graantje meepikken.Neem het de technologie niet kwalijk. Die is OK! De technologie zelf heeft ook toekomst en daar kun je gerust op vertrouwen. Laten we wel met beide beentjes op de grond blijven en het gewoon gebruiken waarvoor het is bedoeld. Communiceren! Weet u eigenlijk wat 'communicatie' is? Het is een afgeleide van het latijnse 'com' en 'munus'. Het betekent letterlijk 'het samen delen van iets waardevols'. Communiceren is dus dingen met elkaar DELEN, op basis van overvloed. Ons economisch systeem is echter gebaseerd op schaarste-denken, wat leidt tot competitief denken. Als je niet beter weet is daar niks mis mee, maar om dat nu te laten overheersen in al je doen en laten? Als je werkelijk iets te bieden hebt met toegevoegde waarde voor anderen, dan is men ook bereidt daar iets voor te betalen. Maar wel in redelijkheid. Als je je gek laat maken door gebakken lucht met het doel snel te verdienen en niks meer te betekenen voor de samenleving, zeur dan ook niet als de zeepbel uit elkaar klapt!Mensen zien, onder het bombardement van commerciële boodschappen, weer de waarde van authentieke communicatie. Wees wat je pretendeert en men zal je geloven, men zal je waarderen en men zal zaken met je doen. Geen gebakken lucht, geen opgeblazen verhalen. Gewoon toegevoegde waarde die op juiste waarde wordt gewaardeerd. Wordt wakker, of… welterusten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond