Deel dit artikel
-

Naspers in Amsterdam naar de beurs

De Zuid-Afrikaanse tech-investeerder Naspers brengt zijn internationale activiteiten in Amsterdam naar de beurs. Het bedrijf wordt gewaardeerd op bijna honderd miljard euro. Daarmee wordt het Europa’s grootste beursgenoteerde internetbedrijf.

De meeste activiteiten van Naspers buiten de thuismarkt spelen zich namelijk af in de online industrie. Het bedrijf, van origine een media-onderneming, is sterk vertegenwoordigd in classifieds, maar ook actief in payments, social en retail.

Tot het portfolio behoren onder meer Tencent, mail.ru, OLX, Letgo en DeliveryHero. Het belang van 31 procent in eerstgenoemde alleen al is meer dan 130 miljard euro waard.

Voor de notering aan de Euronext richt Naspers een nieuw bedrijf op (tijdelijke website). De naam daarvan wordt ergens in de komende maanden bekendgemaakt. Het moederbedrijf houdt naar verwachting 75 procent van de aandelen. Een kwart gaat naar de beurs.

De beursgang vindt in de tweede helft van 2019 plaats. Het stelt investeerders in staat in een belang te nemen in een bundel internationale succesvolle platformbedrijven.

Het is niet duidelijk wat Naspers’ plan voor lange termijn is met het niet-genoteerde deel van zijn beleggingen.

De CEO is een oud-medewerker van eBay Nederland, Bob van Dijk. In het hogere management vindt hij in Martin Scheepbouwer een landgenoot.

Foto: Robert Webbe (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Olivier

Hoe werkt dat dan? Het bedrijf wordt gewaardeerd op bijna honderd miljard euro. Het belang van 31 procent in eerstgenoemde (Tencent) alleen al is meer dan 130 miljard euro waard. Mis ik dan wat?

Erwin Boogert

Ik begrijp je vraag niet helemaal.

Tencent is niet bedrijf in portfolio maar wel een grote.

De waardering van ca. 100 mrd euro komt van het FD https://fd.nl/ondernemen/1294587/naspers-is-een-van-de-grootste-tien-techbedrijven-ter-wereld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond